您的位置:自考365 > 复习指导 > 笔记串讲 > 文学 > 2000年4月自考英美文学选读试卷及答案

2000年4月自考英美文学选读试卷及答案

2007-09-14 14:50   【 】【我要纠错

  本试题分两部分,第一部分为选择题,第二部分为非选择题。选择题40分,非选择题60分,满分100分。考试时间150分钟。全部题用英文作答,并将答案写在答案写在答题纸相应位置上,否则不计分。

  PART ONE

  Ⅰ.Multiple Choice(40 points, 1 point for each)

  Select from the four choices of each item the one that best answers the question or completes the statement. Mark your choice by blackening the corresponding letter A,B,C or D on the answer sheet.

  1.The sentence "Shall I compare thee to a summer's day?" is the beginning line of one of Shakespeare's ________ .

  A.comedies

  B.tragedies

  C.sonnets

  D.histories

  2."So much the worse for me, that I an strong. Do I want to live? What kind of living will it be when you-oh, God!

  Would you like to live with your soul in the grave?"

  In the above passage quoted from Emily Bronte's Wuthering Heights, the word "soul" apparently refers to _______ .

  A.Heathcliff

  B.Catherine

  C.ghost

  D.one's spiritual lift

  3."And where are they? And where art thou,"

  My country? On thy voiceless shore

  The heroic lay is tuneless now-

  The heroic bosom beats no more!"(George Gordon Byron, Don Juan)

  In the above stanza, "art thou" literally means _______ .

  A."are you"

  B."art though"

  C."are though"

  D."art you"

  4.The major concern of _______ fiction lies in the tracing of the psychological development of his characters and in his energetic criticism of the dehumanizing effect of the capitalist industrialization on human nature.

  A.Charles Dickens's

  B.D.H.Lawrence's

  C.Thomas Hardy's

  D.John Galsworthy's

  5.Daniel Defoe describes _______ as a typical English Middle-class man of the eighteenth century, the very prototype of the empire builder or the pioneer colonist.

  A.Tom Jones

  B.Gulliver

  C.Moll Flanders

  D.Robinson Crusoe

  6."To be so distinguished is an honor, which, being very little accustomed to favors from the great, I know not well how to receive, or in what terms to acknowledge."

  The above quoted sentence is presented by Samuel Johnson with a(n) _______ tone.

  A.delightful

  B.jealous

  C.ironic

  D.humorous

  7."She lived unknown, and few could know

  When Lucy ceased to be;

  But she is in her grave, and, oh,

  The difference to me!"

  The word "me" in the last line of the above stanza quoted from Wordsworth's poem "She Dwelt Among the Untrodden Ways" may possibly refer to _______ .

  A.the poet

  B.the reader

  C.her lover

  D.everybody

  8._______ is a typical feature of Swift's writings.

  A.Bitter satire

  B.Elegant style

  C.Casual narration

  D.Complicated sentence structure

  9.The statement "It reveals the dehumanizing workhouse system and the dark, criminal underworld life" may well sum up the main theme if Dickens's _______ .

  A.David Copperfield

  B.Bleak House

  C.Great Expectations

  D.Oliver Twist

  10."Do you think, because I am poor, obscure, plain, and little, I am soulless and heartless?…And if God had gifted me with some beauty, and much wealth, I should have made it as hard for you to leave me, as it is now for me to leave you."

  The above quoted passage is most probably taken from _______ .

  A.Pride and Prejudice

  B.Jane Eyre

  C.Wuthering Heights

  D.Great Expectations

  11.It is generally regarded that Keats's most important and mature poems are in the form of _______ .

  A.ode

  B.elegy

  C.epic

  D.sonnet

  12.G.B.Shaw's play Mrs.Warren's Profession is a realistic exposure of the _______ in the English society.

  A.slum landlordism

  B.inequality between men and women

  C.political corruption

  D.economic exploitation of women

  13.In William Blake's poetry, the father(and any other in whom he saw the image of the father such as God, priest, and king)was usually a figure of _______ .

  A.benevolence

  B.admiration

  C.love

  D.tyranny

  14."'I believe you are made of stone,'he said, clenching his fingers so hard that he broke the fragile cup. …'You seem to forget,' she said,'that cup is not!'"

  From the above quoted passage, we can find the woman's tone is very _______ .

  A.sarcastic

  B.amusing

  C.sentimental

  D.facetious

  15.The Pilgrim's Progress by John Bunyan is often said to be concerned with the search for _______ .

  A.material wealth

  B.spiritual salvation

  C.universal truth

  D.self-fulfillment

  16.Alexander Pope strongly advocated _______, emphasizing that literary works should be judged by rules of order, reason, logic, restrained emotion, good taste and decorum.

  A.sentimentalism

  B.romanticism

  C.idealism

  D.neoclassicism

  17.After reading the first chapter of Pride and Prejudice, we may come to know that Mrs. Bennet is a woman of _______ .

  A.simple character and quick wit

  B.simple character and poor understanding

  C.intricate character and quick wit

  D.intricate character and poor understanding

  18.Of all the eighteenth-century novelists, _______ was the first to set out, both in theory and practice, to write specifically a "comic epic in prose," and the first to give the modern novel its structure and style.

  A.Daniel Defoe

  B.Samuel Richardson

  C.Henry Fielding

  D.Oliver Goldsmith

  19."Not on thy sole but on thy soul, harsh Jew,/Thou mak'st thy knife keen."

  In the above quotation taken form The Merchant of Venice, Shakespeare employs a(n)_______ .

  A.oxymoron

  B.pun

  C.simile

  D.synecdoche

  20.In Hardy's Wessex novels, there is an apparent _______ touch in his description of the simple and beautiful though primitive rural life.

  A.humorous

  B.romantic

  C.nostalgic

  D.sarcastic

  21."O prince, O chief of many throned powers,"

  That led th' embattled seraphim to war

  Under thy conduct, and in dreadful deeds

  Fearless, endangered Heaven's perpetual King."

  In the third line of the above passage quoted from Milton's Paradise Lost, the phrase "thy conduct" refers to _______

  conduct.

  A.Satan's

  B.God's

  C.Adam's

  D.Eve's

  22.We can perhaps describe the west wind in Shelley's poem "Ode to the West Wind" with all the following terms except

  _______ .

  A.tamed

  B.swift

  C.proud

  D.wild

  23.In 1837, Ralph Waldo Emerson made a speech entitled _______ at Harvard, which was hailed by Oliver Wendell Holmes as "Our intellectual Declaration of Independence."

  A."Nature"

  B."Self-Reliance"

  C."Divinity School Address"

  D."The American Scholar"

  24.In Hawthorne's "Young Goodman Brown," a satanic figure leads the credulous protagonist to a witches' Sabbath in the woods. There he recognizes many pillars of Salem's Puritan society as well as his wife, Faith. The story illustrates Hawthorne's allegorical theme of human evil or what Melville called the "power of _______ ."

  A.blackness

  B.whiteness

  C.terror

  D.hypocrisy

  25.For Melville, as well as for the reader and _______ , the narrator, Moby Dick is still a mystery, an ultimate mystery of the universe.

  A.Ahab

  B.Ishmael

  C.Stubb

  D.Starbuck

  26.Most of the poems in Whitman's Leaves of Grass sing of the "en-mass" and the _______ as well.

  A.nature

  B.self-reliance

  C.self

  D.life

  27.Emily Dickinson's poem(441)"This is my letter to the World" expresses the poet's _______ about her

  communication with the outside world.

  A.indifference

  B.joy

  C.anxiety

  D.indignation

  28.Which of the following statements about writers in 1920s is true?

  A.Mark Twain published his last and most important novel.

  B.F. Scott Fitzgerald received the Nobel Prize.

  C.Freudian psychology influenced many modern writers.

  D.Most writers were politically radical.

  29.Naturalism is evolved from realism when the author's tone in writing becomes less serious and less sympathetic

  but more ironic and more _______ .

  A.rational

  B.humorous

  C.optimistic

  D.pessimistic

  30.Mark Twain's first novel _______ , written in collaboration with Charles D. Warner and published in 1873,though not an artistic success, gives its name to the America of the post-Civil War period which it attempts to

  satirize.

  A.The Gilded Age

  B.The Age of Innocence

  C.The Roughing Time

  D.The Jazz Age

  31.Dreiser's Trilogy of Desire includes three novels. They are The Financier, The Titan and _______ .

  A.The Genius

  B.The Tycoon

  C.The Stoic

  D.The Giant

  32.Daisy Miller's tragedy of indiscretion is intensified and enlarged by its narration from the point of view of

  _______ .

  A.the author Henry James

  B.the Italian youth Giovanelli

  C.the American youth Winterbourne

  D.her mother Mrs. Miller

  33.The impact of Darwin's evolutionary theory on the American thought and the influence of the nineteenth-century

  French literature on the American men of letters gave rise to yet another school of realism: American ________ .

  A.local colorism

  B.vernacularism

  C.modernism

  D.naturalism

  34.It is on his _______ that Washington Irving's fame mainly rested.

  A.childhood recollections

  B.sketches about his European tours

  C.early poetry

  D.tales about America

  35."If honest labor be unremunerative and difficult to endure; if it be the long, long road which never reaches

  beauty, but wearies the feet and the heart; if the drag to follow beauty be such that one abandons the admired way, taking rather the despised path leading to her dreams quickly, who shall cast the first stone?"

  Where is the underlined phrase taken from?

  A.The Bible.

  B.Milton.

  C.Shakespeare.

  D.Hawthorne.

  36.Most recognizable literary movement that gave rise to the twentieth-century American literature, or we may say, the second American Renaissance, is the _______ movement.

  A.transcendental

  B.leftist

  C.expatriate

  D.expressionistic

  37.Robert Frost combined traditional verse forms - the sonnet, rhyming couplets, blank verse - with a clear American local speech rhythm, the speech of _______ farmers with its idiosyncratic diction and syntax.

  A.Southern

  B.Western

  C.New Hampshire

  D.New England

  38.As an autobiographical play, O'Neill's _______ (1956)has gained its status as a world classic and

  simultaneously marks the climax of his literary career and the coming of age of American drama.

  A.The Iceman Cometh

  B.Long Day's Journey Into Night

  C.The Hairy Ape

  D.Desire Under the Elms

  39.Apart from the dislocation of time and the modern stream-of-consciousness, the other narrative techniques Faulkner used to construct his stories include _______ , symbolism and mythological and biblical allusions.

  A.impressionism

  B.expressionism

  C.multiple points of view

  D.first person point of view

  40.Stylistically, Henry James' fiction is characterized by _______ .

  A.short, clear sentences

  B.abundance of local images

  C.ordinary American speech

  D.highly refined language

  PART TWO

  Ⅱ.Reading Comprehension(16 points, 4 points for each)

  Read the quoted parts carefully and answer the questions in English. Write your answers in the corresponding space on the answer sheet.

  41.Read the quotation carefully and then answer the questions:

  The curfew tolls the knell of parting day,

  The lowing herd wind slowly o'er the lea,

  The plowman homeward plods his weary way,

  And leaves the world to darkness and to me.

  A.Scan the first line of the stanza.

  B.Find the irregular foot in the second line.

  C.Briefly explain the significance of this irregularity.

  42.The following is a passage taken from a dramatic work:

  Had I as many souls as there be stars

  I'd give them all for Mephistophilis!

  By him I'll be great emperor of the world,

  And make a bridge thorough the moving air

  To pass the ocean with a band of men;

  I'll join the hills that bind the Afric shore

  And make that country continent to Spain,

  And both contributory to my crown;

  The emperor shall not live but by my leave,

  Nor any potentate of Germany.

  Now that I have obtained what I desire

  I'll live in speculation of this art

  Till Mephistophilis return again.

  A.Name the playwright and the title of the work from which the passage is taken.

  B.Name the speaker of the passage quoted above.

  C.Use the above passage as a guide and write down in one or two sentences the theme of the play.

  43.Read the following passage and then answer the questions:

  …I glanced back once. A wafer of a moon was shining over Gatsby's house, making the night fine as before, and surviving the laughter and the sound of his still glowing garden. A sudden emptiness seemed to flow now from the windows and the great doors, endowing with complete isolation the figure of the host, who stood on the porch, his hand up in a formal gesture of farewell.

  A.Identify the author and the title of the novel from which this passage is taken.

  B.The passage describes the end of an event. What is it?

  C.What implied meaning can you get from reading this passage?

  44.Read the following part of a poem and then answer the questions:

  My tongue, every atom of my blood, form'd from this soil, this air,

  Born here of parents born here from parents the same, and their parents the same,

  I, now thirty-seven years old in perfect health begin,

  Hoping to cease not till death.

  A.Identify the poet and the title of the poem.

  B.What do "soil" and "air" represent in the first line?

  C.What does the poet try to say in the above four lines?

  Ⅲ.Questions and Answers (24 points, 6 points for each)

  Give brief answers to each of the following questions in English. Write your answers in the corresponding space on the answer sheet.

  45.The following quotation is the ending of a poem by Robert Browning:

  Nay, we'll go

  Together down, sir, Notice Neptune, though,

  Taming a sea horse, though a rarity,

  Which Claus of Innsbruck cast in bronze for me.

  What is the title of the poem? Who is the speaker? What is the importance of the allusion "Neptune…/Taming a sea horse" in the whole poem?

  46.Novum Organum("New Instrument"), along with other works, won the author the honour "Father of modern science." Who is the author? What is the main concern of the work? Why the work is so important for the development of modern science?

  47.Ezra Pound is one of the pioneers in modern poetry. What is the poetic school of which he is a chief member?

  What is Pound's representative work of many years of poetic creation? What is the title of his frequently quoted one-image poem?Pound has translated some literary works from two great ancient civilizations.

  One is Greece. What is the other? How do you understand his famous comment "The image itself is the speech"?

  48.William Faulkner, a Nobel Priza winner, has an important position in American literature. Name two of his Major novels. Do you know anything about"Yoknapatawpha County?" What is unique of Faulkner's fiction, historically and geographically?

  Ⅳ.Topic Discussion(20 points, 10 points for each)

  Write no less than 150 words on each of the following topics in English in the corresponding space on the answer sheet.

  49.A possible theme of James Joyce's short story "Araby" is disillusionment. Briefly discuss the symbolism Joyce employs in presenting this theme.

  50.What makes Mark Twain's The Adventures of Huckleberry Finn more than a child's adventure story? Briefly discuss the question from THREE of the following aspects: the setting, the language, the character(s), the theme and the style.

  二○○○年上半年高等教育自学考试全国统一命题考试

  英美文学选读试题参考答案

  Ⅰ.Multiple Choice(40 points, 1 point for each)

  1.C

  2.B

  3.A

  4.B

  5.D

  6.C

  7.C

  8.A

  9.D

  10.B

  11.A

  12.D

  13.D

  14.A

  15.B

  16.D

  17.B

  18.C

  19.B

  20.C

  21.A

  22.A

  23.D

  24.A

  25.B

  26.C

  27.C

  28.C

  29.D

  30.A

  31.C

  32.C

  33.D

  34.D

  35.A

  36.C

  37.D

  38.B

  39.C

  40.D

  Ⅱ.Reading Comprehension(16 points, 4 points for each)

  41. [参考答案]

  A.Iambic pentameter with the rhyming scheme of abab.

  B.The third foot contains two accented syllables.

  C.Two accented syllables slow down the pace in keeping with the literary meaning of the phrase "wind slowly."

  42.[参考答案]

  A.Dr.Faustus, a play by Christopher Marlowe.

  B.Dr.Faustus.

  C.Man's aspiration, bounding achievements, and the inevitable failure.

  43.[参考答案]

  A.Scott Fitzgerald, The Great Gatsby.

  B.It is a description of the end of a big party.

  C.The passage hints at the meaninglessness, spiritual emptiness and vanity of such a lift of pleasure-seeking.

  There is a tragic sense that the "party" will be over.

  44.[参考答案]

  A.Walt Whitman, "Song of Myself"(早期几版诗人曾用过"Poem of Walt Whitman, an American" 和 "Walt Whitman", 也应算

  对).

  B.America, his country, his native land.

  C.I was born and nurtured by this land and shall from now on devote my whole life to the country.

  Ⅲ.Questions and Answers(24 points, 6 points for each)

  45.[参考答案]

  A."My Last Duchess"

  B.The Duke, or the husband of the Duchess.

  C.Placed at the end of the poem, the allusion serves as the conclusion that tells the reader-listener that the speaker is a tyrant.

  46.[参考答案]

  A.Francis Bacon.

  B.The work is an argument for the inductive reasoning in place of the Aristotelian deductive reasoning.

  C.The Aristotelian reasoning only states the fact, not capable of discovery while the inductive reasoning, although starting with a hypothesis and developing with experiments, may lead to the discovery of true knowledge.

  47.[参考答案]

  A.Imagism.

  B.The Cantos.

  C."In a Station of the Metro"

  D.Chian.

  E.Pound means that image should not be ornaments only, but should be the focus of poetic expression. By emphasizing the exterior object, Pound hopes to avoid moralizing and achieve clarity and exactness.

  48.[参考答案]

  A.下列作品中任何两本:Soldiers'Pay, Sartoris, The Sound and the Fury, As I Lay Dying, Light in August, Absalom, Absalom!, The Hamlet, The Town, The Mansion, and Intruder in the Dust.

  B.Yoknapatawpha County is an imagined place based on Faulkner's own hometown, a place that he took for the setting of 15 of his 19 novels and many short stories. This small region in the American South becomes in Faulkner's fiction an allegory or a parable of the Old South.

  C.His literary representation of the Old South; and his theme of the deterioration, loss and moral decay of the Old South when it was falling apart.

  Ⅳ.Topic Discussion(20 points, 10 points for each)

  49. [参考答案]

  A."Short days of winter," "silent" the street of "blind end," "dark muddy lanes" with "feeble lanterns," "dark dripping gardens," and many others foretell the inevitable failure of the boy's attempt to reach his desire.

  B.Mangan's sister, for whom the boy had tender feelings, symbolizes hope/aspiration, but she was symbolically confined("have a retreat in her convent").

  C.The journey to the bazaar is a quest for the fulfillment of the aspiration, but the journey was "intolerably" delayed, and when the boy got to the bazaar, half of it was already dark. What's more,the young lady at the door of a stall was "not encouraging," and spoke to the boy "out of sense of duty." When the upper part of the hall was completely dark, the boy's disillusionment was announced. And thus, "Gazing up into the darkness I saw myself as a creature driven and derided by vanity; and my eyes burned with anguish and anger."

  50.[参考答案]

  A.Setting: In the novel Mark Twain recreates a small-town world of America and presents the local color.

  B.Language: He uses simple, direct language faithful to the colloquial speech, the vernacular language of the local people.

  C.Character(s): The author recreates two rebels and fugitives running away from civilization, especially Huckleberry Finn, an innocent boy who refuses to accept the conventional village morality.

  D.Theme: The novel is a criticism of social injustice, hypocrisy, conservativeness and narrow-mindedness of the American small town society.

  E.Style: The novel employs a humorous style of narration and is also highly symbolic with the central symbol.

英语巴士

本文转载链接:2000年4月自考英美文学选读试卷及答案

分享到:
  • 站内搜索
  • 课程搜索
  • 试题搜索

热门搜索:教材 报名 查分 免考 考试计划