您的位置:自考365 > 复习指导 > 笔记串讲 > 公共课 > 英语(二) > 自考“英语(二)“应试指导(二)

自考“英语(二)“应试指导(二)

2006-10-09 14:31   【 】【我要纠错

  I. 每道题的考点

  第一题:词汇和结构

  历年试题举例:

  1. At the end of 1994 the British government introduced new measures to help ____domestic workers from abuse by their employers.

  [A] protect [B] suspect  [C] expect  [D]inspect        词义辨析

  2. I'm wondering why he hasn't turned ___ at the meeting.

  [A] down [B] up   [C] out   [D] over          搭配

  3. By using both ears one can tell the direction ___ a sound comes.

  [A] in which [B] from which [C] over which [D] with which     定语从句

  2. Almost everything a manager does ___ decisions; indeed, some suggest that the management process is decision making.

  [A] imposes   [B] improvises  [C] involves   [D] indicates

  3. American men don't cry because it is considered not ___ of men to do so.

  [A] characteristic  [B] tolerant   [C] symbolic   [D] independent

  4. In every major city there are more ___ apartments than there are homeless people.

  [A] blank   [B] vacant   [C] empty   [D] bare

  [提示]:搭配主要涉及介词和名词、形容词和介词、动词和名词、形容词和名词等的搭配。因此学习单词时必须掌握其固定的搭配。此外牢记大纲词表后列出的词组也会有很大的帮助。

  1. Astronomers and scientists think that a black hole is a region of space ___ which matter has fallen and ___ which nothing can escape.

  [A] towards…towards   [B] into…from

  [C] out of…from     [D] through…through

  2. ___ conclusion, walking is a cheap, safe and enjoyable form of exercise.

  [A] into   [B] at   [C] over   [D] under

  ___ to form a new government.

  [A] purpose  [B] reason  [C] view  [D] goal

  ___ to buy a pair of shoes.

  [A] shoes store [B] shoe's store [C] shoe store [D] shoes store

  3. Five minutes earlier, ___ we may have caught the gunman.

  [A] and   [B] but   [C] or   [D] so

  4. ___ I'm supposed to work by myself, there are other people who I can interact with.

  [A] If only  [B] So long as [C] Even if  [D] As far as

  5. It was there, the police believe, ___ she was able to activate the recorder she kept in her bag.

  [A] until    [B] which  [C] that   [D] when

  6. It is not feasible to wait four days ___ the body is used to the new time zone.

  [A] while   [B] after   [C] until   [D] then

  7. Robots differ from automatic machines ___ after completion of one task, they can be reprogrammed to do another.

  [A] that    [B] in which  [C] when  [D] in that

  8. It is becoming increasingly clear to policy-makers ___ schools cannot solve all the problems of the larger community.

  [A] that    [B] what  [C] when  [D] who

  9. Americans have learned much about the way in which the system can be managed so as to ____ the peaceful transfer of power from one party to the other.

  [A] make it possible     [B] make possible

  [C] make possibly     [D] make it possibly

  10. Lots of empty beer bottles were found under the young man's bed; he ___ heavily.

  [A] must have drunk     [B] must drink

  [C] should drink      [D] had to drink

  Key: 1. A 2. C  3. A  4. C  5. C  6. C  7. D  8. A  9. B  10. A

  第二题:完型填空

  [提示]:充分利用上下文提供的信息答题。

  历年试题举例:

  (1) Colter was excited, so he told  17  about the place.  18  , the other people did not believe him.

  18.  [A] the other  [B] others  [C] another   [D] each other

  18. [A] Then      [B] However  [C] Therefore  [D] Consequently

  Key: 17. B  18. B

  (2) Planning is important in almost anything you do. No matter what you are doing, taking the time to plan   11   can help you reach your goal. The purpose of insurance is   12   you plan for unexpected, costly emergencies (紧急需要)。   13   the most important kind of insurance is medical insurance.

  11. [A] away    [B] on    [C] ahead   [D] out

  12. [A] helped   [B] to help   [C] kept    [D] to keep

  13. [A] Probably   [B] Unfortunately [C] Conversely  [D] Subsequently

  Key: 11. C  12. B  13. A

  (3) Food in the United States is   13   , cheap, and available twenty-four hours a day, and many people not only overeat, but eat a lot of high-fat, high-calories foods that    14   weight gain.   15   , there are some people who eat anything they want and never gain weight, and studies show that obese people do not eat an excessive amount of calories. In fact, they often eat   16   than non-obese people do.

  13. [A] many   [B] much  [C] plentiful   [D] resourceful

  14. [A] contribute to  [B] devote to [C] subject to  [D] distribute to

  15. [A] But    [B] However  [C] Moreover  [D] Therefore

  16. [A] fewer   [B] more  [C] less    [D] better

  Key: 13. C  14. A  15. B  16. C

  第三题:阅读理解 (略)

  第四题:单词拼写

  [提示]:最新试题出题思路有明显变化,因此以下册课文词表为复习重点,兼顾大纲此表中的中学词汇和上册词汇。

  最新试题举例

  36. accompany (1A)       37. boundary (2A)

  38. capture (14A)      39. decline (10A)

  40. employee (4A)      41. feasible (8A)

  42. heartbreaking (14A)     43. grateful

  44. increasingly (6A)      45. junction (15A)

  46. loyalty (10A)       47. moderate (8B)

  48. overwhelming (10A)     49. nominate (10B)

  50. participant (5A)      51. persistently (14A)

  52. queue (14A)       53. spontaneous (5A)

  54. reinforce (12B)      55. undertake (13A)

  往年试题举例

  36. strike (上册)       37. program(上册)

  38. civil (4A)       39. quality(上册)

  40. expose (6A)       41. overcome (8A)

  42. vote (10A)       43. responsible(上册)

  44. content (15A)      45. interview (1B)

  46. failure(上册)       47. economy(上册)

  48. logical(上册)       49. undergo (11A)

  50. nervous(上册)      51. abandon(上册)

  52. remain(中学)      53. promote (8A)

  54. detail (12A)       55. hobby(上册)

  第五题:词形填空题

  [提示]:此部分主要包括谓语动词、非谓语动词、形容词比较级和词性变化四部分。谓语动词和非谓语动词详见重点语法,因此此处主要涉及形容词比较级和词性变化。

  历年试题举例

  形容词比较级和最高级

  1.The more stress you are under, the ___ (likely) you are to catch a cold.

  2. The ___ (far) away we get from the earth, the thinner the air becomes.

  3.We know that we are getting even older, and that the nearer a society approximates to zero population growth, the ____ (old) its population is likely to be.

  4. As Jane was the ____ (old), she looked after the other children in the family.

  Key: 1. more likely  2. farther  3. older  4. oldest

  词性转化

  1. These electric appliances are all similar in construction but each one is  ____ (specialize) in its function.

  2.The continuing professional education of ____ (high) educated adults will become a third level in addition to undergraduate and professional or graduate work.

  3.The explorers were puzzled over what to do next because they were in a ____ (trick) situation.

  4.We would like to take this opportunity to express our sincere ____ (appreciate) of your help.

  Key: 1. special   2. highly  3. tricky  4. appreciation

  第六题:汉译英

  [提示]:此部分主要涉及虚拟语气、强调句、倒装句、定语从句、名词性从句、状语从句、形式主语等语法现象和一些固定表达式。

  最新试题举例

  68.一个具有文学艺术欣赏力的人能胜任这项工作。

  A person with appreciation of art and literature is qualified for the job.

  选自下册第9单元A课文后Word Study中appreciation的一个例句。主要考查定语从句和be qualified for 的用法。

  69.随着研究技术变得更加先进,用于实验的动物数量将会大大减少。

  As research techniques become more advanced, the number of animals used in experiments will greatly decrease.

  选自下册第11单元A课文最后一段的第一句话。主要考查as引导时间状语从句,表示“随着”。

  70.那位生物学家相信某些动物物种正受到灭绝的威胁。

  The biologist is convinced/ believes that some animal species are faced with the danger of extinction.

  根据下册第14单元A课文后的翻译练习中的第6题有所改动。原话为“他相信某些植物物种正受到灭绝的威胁。”

  历年试题举例

  1. 直到最近我才意识到语言与文化密切相关。

  2. 我们匆匆忙忙地赶回学校,生怕天会下雨。

  3. 这些问题没有迅速解决是汤姆的过错。

  4. 他的肤色与他是否是个好教授没有关系。

  5. 无论他怎么说,我也不相信他。

  Key:

  1. Not until recently did I realize that language and culture are closely related to each other.  (倒装句)

  2. We hurried to the school lest it should rain.   (lest后接动词原形的虚拟语气)

  3. It's Tom's fault that these questions are not solved rapidly. (形式主语)

  4. The color of his skin is irrelevant to whether he is a good professor or not. (whether引导宾语从句)

  5. Whatever he says, I won't believe him.  (让步状语从句)

  第七题:英译汉 (略)

  II. 重点语法复习

  历年考题中的动词时态和语态

  1. Much of the carbon in the earth ___ (come) from things that once lived.

  2. In the past two decades, research ___ (expand) our knowledge about sleep and dream.

  3. Some proverbs ___ (be) in the language for 1,000 years, for example, A friend in need is a friend indeed.

  4. ___ (stand) at the gate was a young man in green coat.

  5. In 1991, after the Gulf War, Bush's approved rating reached 91 percent, the highest level recorded since polling ___ (begin) in the 19302.

  6. Seeing violence on television or reading about it in the newspapers every day ___ (make) us tolerate crime more than we should.

  7. So far, Irving ___ (live) in New York City for ten years.

  8. The patient ___ (send) to another hospital before we got there.

  9. The second half of the nineteenth century ___ (witness) the first extended translation into English of the writings of Eliphas Levi.

  10. All the worries they might have felt for him ___ (drive) off by the sight of his cheerful face.

  历年考题中的非谓语动词

  1. A man cannot be really happy if what he enjoys ___ (do) is ignored by society as of no value or importance.

  2. Anyone ___(want) to understand the industry of the future will have to know about robotics.

  3. It is a well-known fact that a person will move in a circle when he cannot use his eyes ___ (control) his direction.

  4. As research techniques become more advanced, the number of animals ___ (use) in experiments may decrease.

  5. It seems reasonable to assume that, other things ___ (be) equal, they would prefer single to shared rooms.

  6. This poem, if ___ (translate) word for word into Chinese, will make no sense.

  7. They may have their passports _____ (remove), making leaving or “escaping” actually impossible.

  8. Her body, with hands and feet ____ (bind), was discovered by a traveler early in the morning.

  9. I couldn't help but ___ (feel) this is a very strange life.

  10. Let us consider the earth as a planet ____ (revolve) round the sun.

  Key:

  1. doing  动名词做enjoy的宾语

  2. wanting 现在分词作定语

  3. to control 动词不定式作目的状语

  4. used  过去分词作定语

  5. being  现在分词用在独立结构中

  6. translated 连词加过去分词作状语

  7. removed 过去分词作宾补

  8. bound 过去分词用在独立结构中

  9. feel  couldn't help but 后接动词原形

  10. revolving 现在分词作定语

  历年考题中的虚拟语气

  1. If it hadn't been for your help, we ___ (be) in real trouble. He would have given you more help, if he ___ (not be) so busy.

  3. It is high time that we ___ (take) firm measures to protect our environment.

  4. It was imperative that students ___ (finish) their papers before July 1st.

  5. They demanded that the right to vote ___ (give) to every adult person. I would rather he ____ ( buy) the house next year.  The manager told us to be friendly to the visitors as if we ___ (meet) them before.

  9. Should she come tomorrow, I ___ take her to the museum.

  [A] can    [B] will   [C] would    [D] must

  10. If we ___ everything ready by now, we should be having a terrible time tomorrow.

  [A] hadn't got  [B] didn't get [C] wouldn't have got [D] wouldn't get

  Key:

  1. would have been 与过去事实相反的虚拟语气的主句

  2.had not been 与过去事实相反的虚拟语气的从句

  3. took  It is high time +过去式的虚拟形式

  4.should finish/finish  It was imperative that+动词原形的虚拟形式

  5. be given  demand所接宾语从句用动词原形的虚拟形式

  6. should have received 与过去事实相反的虚拟语气的主句,表示“本应该收到”而实际上没有。

  7. bought would rather后接宾语从句,从句用过去式表示虚拟语气。

  8. had met  as if 所引导的从句用过去完成式表示虚拟语气。

  9. C 与将来事实相反的虚拟语气的主句。

  10. A 从句与现在事实相反,但本身已经是现在完成时(从by now可以看出),所以变为过去完成时。

  历年考题中的定语从句和名词性从句

  1. Studies have shown ___ teenagers often suffer from depression.

  [A] that    [B] which  [C] in which  [D] in that

  2. It is a well-known fact ___ a person will move in a circle when he cannot use his eyes to control his direction.

  [A] that    [B] if   [C] when  [D] whether

  3. On the other hand concern is also growing about the possibility of a new economic order ____ resource-rich nations of the Third World would combine to set high commodity prices.

  [A] which    [B] what   [C] that   [D] in that

  4. It is not yet known ____ computers  will one day have vision as good as human vision.

  [A] whether   [B] if   [C] that   [D] how

  5. Such attitudes amount to a belief ___ leisure can and should be put to good use.

  [A] which   [B] if   [C] whether  [D] that

  6. The reason for making a decision is ___ a problem exists, goals are wrong, or something is standing in the way of accomplishing them.

  [A] why    [B] because  [C] where  [D] that

  7. ___ developed was a music readily taking on various forms and capable of an almost limitless range of expression.

  [A] What   [B] Whether  [C] That   [D] Which

  8. Very few people understood this contract, ___ was very obscure.

  [A] the language      [B] the language of which

  [C] all it said       [D] which it had said

  9. Often music was played out of doors, ___ nature provided the environment.

  [A] which   [B] that   [C] in which  [D] where

  10. Many of us visited the industrial exhibition, ____, to our disappointment, we saw very few high-tech products.

  [A] where   [B] which  [C] as   [D] that

  Key:

  1. A that 引导宾语从句

  2. A that 引导同位语从句

  3. C that 引导同位语从句

  4. A it为形式主语,whether引导真正的主语从句

  5. D that 引导同位语从句

  6. D that 引导表语从句

  7. A what 引导主语从句,并在主语从句中做主语

  8. B the language of which引导非限定性定语从句,并在定语从句中做主语

  9. D where引导非限定性定语从句,并在定语从句中作地点状语

  10. A  where引导非限定性定语从句,并在定语从句中作地点状语

本文转载链接:自考“英语(二)“应试指导(二)

分享到:
  • 站内搜索
  • 课程搜索
  • 试题搜索

热门搜索:教材 报名 查分 免考 考试计划