您的位置:自考365 > 复习指导 > 笔记串讲 > 公共课 > 英语(一) > 2002年10月全国高等教育自学考试全国统考英语(一)试题

2002年10月全国高等教育自学考试全国统考英语(一)试题

2005-06-14 00:00   【 】【我要纠错

  (课程代号:0012)

  PART  ONE

  I.  Vocabulary  and  Structure  (10  points,  1  point  for  each)

  从下列各句四个选项中选出一个最佳方案,并在答题纸上将相应的字母涂黑。

  1.  What  you  said  reminds  me  ___something  I  read  a  few  days  ago.

  [A]  for  [B]  by  [C]  from  [D]  of

  2.  Another  worry  is  that  telecommunication  systems  may  isolate  people  ___  each  other.

  [A]  from  [B]  for  [C]  with  [D]  to

  3.  The  smog  is  due  ___  invisible  gases,  mostly  from  automobile  exhaust.

  [A]  from  [B]  to  [C]  for  [D]  with

  4.  ___  is  accepted  as  true  is  relatively,  and  not  absolutely,  true.

  [A]  It  [B]  That  [C]  What  [D]  That  it

  5.  There  are  many  children  and  adolescents  ___  behavior  is  generally  unacceptable.

  [A]  their  [B]  who  [C]  whom  [D]  whose

  6.  Edison  failed  ___  times  before  he  succeeded  in  producing  the  first  electric  lamp.

  [A]  thousand  [B]  thousands  [C]  a  thousand  of  [D]  thousands  of

  7.  Water  ___  the  digestive  juices  flow  more  freely  and  helps  to  digest  the  food.

  [A]  makes  [B]  causes  [C]  pushes  [D]  turns

  8.  The  panic  attacks  may  ___  for  only  a  few  minutes;  some,  however,  continue  for

  several  hours.

  [A]  happen  [B]  begin  [C]  last  [D]  end

  9.  Let  us  see  how  dictionaries  are  made  and  how  the  editors  ___  definitions.

  [A]  lead  to  [B]  arrive  at  [C]  reach  for  [D]  approach  to

  10.  The  nurse  took  ___  of  my  blood  to  test.

  [A]  an  example  [B]  an  instance  [C]  a  case  [D]  a  sample

  Ⅱ。Cloze  Test  (10  points,  1  point  for  each)

  下列短文中有十个空白,每个空白有四个选项。根据上下文要求选出最佳答案,并在答题纸上将相应的字母涂黑。

  Earths  animals  arc  disappearing  faster  than  they  reproduce.  Because  there  is  too  11  research  and  too  much  ignorance,  12  is  aware  of  how  much  we  are  losing.

  Many  different  kinds  of  plants  and  animals  13  extinct.  Every  year,  0.5  percent  of  the  14  things  in  the  tropical  rain  forests  become  extinct  Some  disappear  15  they  are  found  and  named.  No  one  has  time  16  them  before  they  are  gone.

  The  disappearance  of  species  17  scientists.  They  want  the  U.S.  Endangered  Species  Act  of  1973  to  be  made  18  This  act  was  formed  to  protect  endangered  species.  19  land  developers,  and  factory  owners  disagree.  They  want  changes  that  will  make  the  act  weaker.  They  think  the  act  is  not  working.  They  believe  it  is  not  20  to  rivate  landowners.  They  want  the  act  to  consider  people  more.

  11.  [A]  little  [B]  a  little  [C]  few  [D]  a  few

  12.  [A]  anyone  [B]  no  one  [C]  someone  [D]  either  one

  13.  [A]  are  becoming  [B]  were  becoming  [C]  became  [D]  are  to  become

  14.  [A]  lively  [B]  alive  [C]  living  [D]  live

  15.  [A]  as  [B]  after  [C]  until  [D]  before

  16.  [A]  study  [B]  to  study  [C]  studying  [D]  studied

  17.  [A]  interests  [B]  attracts  [C]  worries  [D]  encourages

  18.  [A]  better  [B]  larger  [C]  faster  [D]  stronger

  19.  [A]  However  [B]  Furthermore  [C]  Therefore  [D]  Though

  20.  [A]  enough  [B]  fair  [C]  important  [D]  effective

  Ⅲ。Reading  Comprehension  (30  points,  2  points  for  each)

  从下列每篇短文的问题后所给的四个选项中选出一个最佳答案,并在答题纸上将相应的字母涂黑。

  Passage  One

  Questions  21  to  25  are  based  on  the  following  passage.

  You  can  improve  your  childs  hearing  memory  considerably.  Once  his  hearing  memory

  has  been  greatly  improved,  hell  be  able  to  use  and  remember  what  he  listens  to  in  class.  The  success  of  these  suggestions  depends  upon  your  ability  to  use  your  childs  natural  desire  to  get  involved  in  games  he  finds  simple  and  fun.

  A  good  way  to  begin  is  to  read  aloud  a  sentence  from  a  book  suitable  for  your  childs  reading  age.  Then  ask  your  youngster  to  repeat  the  sentence  back  to  you  correctly.  Next,  reread  the  sentence,  leaving  out  a  particular  word.  See  if  your  child  can  identify  the  word  you  left  out.  At  the  beginning  use  only  simple  sentences.  Gradually,  increase  the  length  of  the  sentences.  Make  sure  you  dont  rush  things  along  too  quickly,  or  your  child  may  become  discouraged  and  tired  of  the  game.

  Take  your  child  shopping  with  you  often.  Hes  to  remember  a  list  of  items  you  want  to  buy  in  the  supermarket.  At  first,  ask  him  to  remember  only  a  few  things.  Then,  as  he  shows  increased  ability  to  remember,  make  the  list  longer  and  longer.  Praise  him  often  and  warmly  when  he  shows  increased  ability  to  remember  things.  Hell  become  proud  of  his  good  memory  and  will  happily  play  the  game.

  Encourage  your  child  to  learn  easy  and  short  poems.  As  his  ability  to  do  this  becomes  stronger,  encourage  him  to  remember  longer  poems.  Do  the  same  with  songs.

  21.  The  suggestions  will  be  successful  if____.

  [A]  you  find  simple  and  funny  games  for  your  child

  [B]  you  can  stimulate  your  childs  interest  in  the  activity

  [C]  you  force  your  child  to  get  involved  in  more  practice

  [D]  you  improve  your  own  hearing  memory  first

  22.  The  purpose  of  asking  your  child  to  repeat  what  you  say  is  ____.

  [A]  to  practice  his  pronunciation

  [B]  to  develop  his  reading  skills

  [C]  to  help  him  remember  what  he  hears

  [D]  to  play  a  simple  game  he  may  find  fun

  23.  The  third  paragraph  mainly  talks  about  ____.

  [A]  another  way  to  improve  your  childs  hearing  memory

  [B]  how  you  should  take  your  child  shopping  with  you

  [C]  how  to  remember  the  items  you  want  to  buy

  [D]  the  way  you  help  your  child  do  shopping

  24.  The  last  sentence  Do  the  same  with  songs  means  you  should  encourage  your  child

  to  learn  and  remember  ____.

  [A]  songs  in  the  same  way  as  he  does  with  poems

  [B]  poems  in  the  same  way  as  he  does  with  songs

  [C]  the  poems  and  songs  which  are  similar  in  meaning

  [D]  those  songs  that  have  the  same  meaning  as  poems

  25.  Who  are  the  supposed  readers  of  this  passage

  [A]  Children.

  [B]  Parents.

  [C]  Teachers.

  [D]  Psychologists.

  Passage  Two

  Questions  26  to  30  are  based  on  the  following  passage.

  In  the  United  States,  it  is  important  to  be  on  time,  or  punctual,  for  an  appointment,  a  class,  a  meeting,  etc.  However,  this  may  not  be  true  in  all  countries.  An  American  professor  discovered  this  difference  while  teaching  a  class  in  a  Brazilian  (巴西的)  university.  The  two-hour  class  was  scheduled  to  begin  at  10  A.M.  and  end  at  12.  On  the  first  day,  when  the  professor  arrived  on  time,  no  one  was  in  the  classroom.  Many  students  came  after  10  A.M.  Several  arrived  after  10:30  A.M.  Two  students  came  after  11  A.M.  Although  all  the  students  greeted  the  professor  as  they  arrived,  few  apologized  (道歉)  for  their  lateness.  Were  these  students  being  rude    He  decided  to  study  the  students  behavior.

  The  professor  talked  to  American  and  Brazilian  students  about  lateness  in  both  an

  informal  and  a  formal  situation:  at  a  lunch  with  a  friend  and  in  a  university  class,  respectively.  He  gave  them  an  example  and  asked  them  how  they  would  react.  If  they  had  a  lunch  appointment  with  a  friend,  the  average  American  student  defined  lateness  as  19  minutes  after  the  agreed  time.  On  the  other  hand,  the  average  Brazilian  student  felt  the  friend  was  late  after  33  minutes.

  In  an  American  university,  students  are  expected  to  arrive  at  the  appointed  hour.  In  contrast,  in  Brazil,  neither  the  teacher  nor  the  students  always  arrive  at  the  appointed  hour.  Classes  not  only  begin  at  the  scheduled  time  in  the  United  States,  but  also  end  at  the  scheduled  time.  In  the  Brazilian  class,  only  a  few  students  left  the  class  at  12:00;  many  remained  past  12:30  to  discuss  the  class  and  ask  more  questions.  While  arriving  late  may  not  be  very  important  in  Brazil,  neither  is  staying  late.

  26.  The  word  punctual  most  probably  means  ___.

  [A]  leaving  soon  after  class

  [B]  coming  early

  [C]  arriving  a  few  minutes  late

  [D]  being  on  time

  27.  Why  did  the  professor  study  the  Brazilian  students  behavior

  [A]  He  felt  puzzled  at  the  students  being  late.

  [B]  He  felt  angry  at  the  students  rudeness.

  [C]  He  wanted  to  make  the  students  come  on  time  later.

  [D]  He  wanted  to  collect  data  for  one  of  his  studies.

  28.  It  can  be  inferred  from  the  professors  study  of  lateness  in  the  informal  situation  that  ___.

  [A]  American  students  will  become  impatient  if  their  friend  is  five  minutes  late

  [B]  neither  Brazilian  nor  American  students  like  being  late  in  social  gatherings

  [C]  being  late  in  one  culture  may  not  be  considered  so  in  another  culture

  [D]  Brazilian  students  will  not  come  thirty-three  minutes  after  the  agreed  time

  29.  From  the  last  paragraph  we  know  that  in  Brazil  ___.

  [A]  it  is  important  to  arrive  at  the  appointed  time

  [B]  it  is  rude  to  keep  the  professor  staying  after  class

  [C]  it  is  normal  for  students  to  leave  during  lectures

  [D]  it  is  acceptable  for  professors  to  be  late  for  class

  30.  What  is  the  main  idea  of  this  passage

  [A]  It  is  important  to  be  on  time  for  class  in  the  United  States.

  [B]  The  importance  of  being  on  time  differs  among  cultures.

  [C]  People  learn  the  importance  of  time  from  the  culture  they  are  in.

  [D]  Students  being  late  for  class  should  explain  the  reason  to  their  teacher.

  Passage  Three

  Questions  31  to  35  are  based  on  the  following  passage.

  Conflict,  like  stress,  is  a  natural  phenomenon  when  people  interact.  Conflict  in  some  form  is  always  present;  however,  it  is  not  always  negative.  Conflict  can  be  positive,  for  example,  when  you  and  your  colleagues  try  to  select  the  best  possible  alternative  to  a  problem.  However,  much  more  attention  is  given  to  the  negative  aspects  of  conflict.

  Conflict  occurs  when  we  fear  the  unknown.  This  can  be  very  simple:  someone  says

  something  in  a  tone  of  voice  different  from  our  expectations,  which  raises  questions  in  our  mind  as  to  what  the  real  meaning  might  be.  Of  course  conflict  can,  and  does,  occur  in  much  more  serious  circumstances.

  Your  ability  to  detect  and  understand  conflict  will  place  you  in  a  better  position  to  control  the  situation.  Conflict  is  often  categorized  in  three  stages.  Stage  one  is  the  day-to-day  irritations  (恼人的事)  that  require  minimal  coping  strategies.  Stage  one  conflict  is  real  but  low  in  intensity.  The  intensity  can  increase  if  irritations  increase  and  no  solution  is  found.

  Stage  two  is  reached  when  the  parties  become  competitive.  Each  person  protects  his

  self-interest  and  fears  loss  of  face.  The  win-lose  attitude  becomes  integrated  with  the  problem.

  Stage  three  is  reached  when  the  objective  changes  from  wanting  to  win  toward  wanting  to  hurt  the  other  party.  This  stage  can  be  explosive  because  other  people  are  drawn  into  the  conflict  and  sides  are  chosen.  Problem  solving  is  no  longer  a  realistic  method  of  resolution.

  By  understanding  the  three  stages  of  conflict,  it  will  be  easier  for  you  to  handle  the  day-to-day  situations  to  which  you  are  exposed.  You  will  also  be  able  to  detect  potential  conflict  between  others  in  which  you  do  not  want  to  get  involved.

  31.  Conflict  is____.

  [A]  paid  attention  to  because  it  is  negative

  [B]  only  positive  when  occurring  between  colleagues

  [C]  universally  present  in  human  interactions

  [D]  similar  to  stress  in  every  aspect

  32.  Stage  two  conflict  is  different  from  stage  one  conflict  in  that

  [A]  it  is  caused  by  daily  disputes

  [B]  it  is  low  in  intensity

  [C]  it  takes  a  form  of  competition

  [D]  it  always  leads  to  loss  of  face

  33.  The  third  stage  can  be  explosive  because  ____.

  [A]  quarreling  becomes  inevitable

  [B]  it  is  no  longer  a  conflict  between  two  individuals

  [C]  people  begin  to  hate  each  other

  [D]  no  solution  is  possible

  34.  The  ability  to  identify  conflict  ____.

  [A]  can  help  you  make  good  use  of  conflict

  [B]  enables  you  to  win  every  competition

  [C]  can  prevent  conflict  from  occurring

  [D]  can  help  you  deal  with  the  situation  better

  35.  The  conflict  between  a  student  and  his  roommate  caused  by  different  living  habits  is  an  instance  of  ____.

  [A]  stage  one  conflict  [B]  stage  two  conflict

  [C]  stage  three  conflict  [D]  none  of  the  above

  PART  TWO

  IV.Word  Spelling  (10  points,  1  point  for  two  words)

  将下列汉语单词译成英语。作为提示,每个词的词类和第一个字母以及用短线表示的其余字母数,已给出。

  36.介绍  v.  i_  _  _  _  _  _  _  _  37.犹豫  v.  h_  _  _  _  _  _  _

  38.装备,设备  n.  e_  _  _  _  _  _  _  _  39.周期  n.  c_  _  _  _

  40.黄色的  a.  y_  _  _  _  _  41.吸引  v.  a_  _  _  _

  42.频繁地  ad.  f_  _  _  _  _  _  _  _  _  43.关闭  v.  s_  _  _

  44.进步  n.  p_  _  _  _  _  _  _  _  45.请求  n.  r_  _  _  _  _  _

  46.拥有  v.  p_  _  _  _  _  _  47.被动的  a.  p_  _  _  _  _  _

  48.整洁的  a.  n_  _  _  49.岩石  n.  r_  _  _

  50.最终  ad.  e_  _  _  _  _  _  _  _  51.智慧  n.  w_  _  _  _  _

  52.发明  v.  i_  _  _  _  _  53.遥远的  a.  r_  _  _  _  _

  54.理论  n.  t_  _  _  _  _  55.车轮  n.  w_  _  _  _

  V.  Word  Form  (10  points,  1  point  for  each)

  将括号中的各词变为适当形式填入空白。答案写在答题纸上。

  56.  Some  young  people  got  ___(marry)  without  even  telling  their  parents  or  other

  family  members.

  57.  He  wont  let  anyone  else  ___(visit)  his  sister.

  58.  If  you  had  spoken  clearly,  you  ___(understand)。

  59.  Everyone  should  be  allowed  to  make  a  mistake  without  ___(punish)  for  it.

  60.  Usually,  such  harmful  fumes  rise  into  the  upper  air  and  ___(blow)  away  by  the

  wind.

  61.  This  ___  (discover)  of  diamond  came  at  a  time  when  there  was  a  big  demand.

  62.  The  news  was  made  ___  (know)  to  the  public  at  last.

  63.  By  the  end  of  this  year,  Mr.  Brown  ___(be)  here  for  twenty  years.

  64.  A  ___  (smile)  Chinese  may  not  be  approving  but  somewhat  embarrassed.

  65.  Im  going  to  take  the  bus  ___  (save)  money.

  VI.  C-E  Translation  (15  points,  3  points  for  each)

  将下列各句译成英语并将答案写在答题纸上。

  66.你计划怎么来处理这个问题

  67.我们明天出不出去要看天气。

  68.我们不愿意讨论保险的一个原因是保险很费钱。

  69.没有你的帮忙我们昨天就完不成任务。

  70.据说有些单亲家庭的孩子生活很悲惨。

  VII.  E-C  Translation  (15  points)

  将下列短文译成汉语并将答案写在答题纸上。

  Many  people  feel  the  health  of  American  children  is  in  trouble.  In  fact,  40%  of  children  aged  5  to  8  may  be  unhealthy  already.  For  example,  many  are  overweight  and  have  high  blood  pressure.  Doctors  believe  that  these  conditions  are  the  result  of  physical  inactivity.

  In  many  countries  in  the  world,  all  school  children  have  to  do  one  hour  of  exercise  every  day.  These  exercises  may  be  simple,  such  as  running  or  jumping.  Doctors  believe  that  habits  learned  early  are  more  likely  to  stay  with  us  through  life.  School  is  the  perfect  place  to  learn  these  habits.  Active,  healthy  children  who  exercise  regularly  can  become  active,  healthy  adults.

  答案要点

  Ⅰ。Vocabulary  and  structure  (10  points,  1  point  for  each)

  1.D  2.A  3.B  4.C  5.D  6.D  7.A  8.C  9.B  10.D

  Ⅱ。Cloze  Test  (10  points,1  point  for  each)

  11.A  12.B  13.A  14.C  15.D

  16.B  17.C  18.D  19.A  20.B

  Ⅲ。Reading  Comprehension  (30  points,2  points  for  each)

  21.B  22.C  23.A  24.A  25.B

  26.D  27.A  28.C  29.D  30.B

  31.C  32.C  33.B  34.D  35.A

  Ⅳ。Word  Spelling  (10  points,  1  point  for  two  words)

  36.introduce  37.hesitate  38.equipment  39.cycle  40.yellow

  41.attract  42.frequently  43.shut  44.progress  45.request

  46.possess  47.passive  48.neat  49.rock  50.eventually

  51.wisdom  52.invent  53.remote  54.theory  55.wheel

  Ⅴ。Word  From  (10  points,  1  point  for  each)

  56.  married  57.visit  58.would  have  been  understood

  59.being  punished  60.are  blown  61.discovery

  62.known  63.will  have  been  64.smiling

  65.to  save

  Ⅵ。C-E  Translation  (15  points,  3  points  for  each)

  66.How  do  you  plan  to  deal  with  this  problem

  67.Whether  or  not  we  will  go  out  tomorrow  depends  on  the  weather.

  68.One  reason  why  we  are  unwilling  to  discuss  insurance  is  that  it  is  very  expensive.

  69.Without  your  help  we  could  not  have  finished  the  task  yesterday.

  70.It  is  said  that  in  some  single  parent  families  children  live  a  miserable  life.

  Ⅶ。E-C  Translation  (15  points)

  许多人认为美国儿童的健康状况不良。事实上,5岁至8岁的儿童中已有40%属于不健康之列。例如,很多儿童过于肥胖,血压偏高。医生相信这种状况是不爱运动的结果。

  在世界很多国家,所有在校学生每天必须锻炼一个小时。这些活动可以很简单,如,跑、跳。医生认为我们小时候养成的习惯更有可能保持一生。学校是养成这些习惯的最佳场所。定期参加锻炼的、活泼健康的儿童才能成长为积极、健康的成年人。

本文转载链接:2002年10月全国高等教育自学考试全国统考英语(一)试题

分享到:
  • 站内搜索
  • 课程搜索
  • 试题搜索

热门搜索:教材 报名 查分 免考 考试计划