您的位置:自考365 > 复习指导 > 笔记串讲 > 公共课 > 英语(二) > 2002年1月浙江省高等教育自学考试英语(二)试题


2005-06-10 00:00   【 】【我要纠错


  Ⅰ。Vocabulary and Structure(10 points,1 point for each)


  1.Commercial television has mixed entertainment and advertising.If you want

  the entertainment,you have to _______ the advertising.

  A. come up with B. put up with

  C. keep up with D. catch up with

  2.Many of the ideas which scientists tell us have no foundation _______ with mixtures of food.

  A. have to doing B.having to doing

  C. have to do D. having to do

  3.Perhaps this would be a good chance _______ promotion.

  A. being got B. got

  C. getting D. to get

  4.How can you keep the machine _______ when you are away

  A. running B. ran

  C.to run D. being run

  5.Later another wrong idea about tomatoes grew up-the idea _______ they were poisonous.

  A. that B. which

  C.in which D. when

  6.Some people argue that euthanasia doesn‘t take into _______ that there are ways of caring for the dying.

  A. steps B. action

  C. account D. consider

  7.The more seriously this is sought,_______ positive attitudes will be encouraged.

  A. more likely B. the more likely

  C. likely more D. the more like

  8.Daydreaming improves a person‘s ability to be better _______ to practical,immediate concerns.

  A. adopted B. adapted

  C. admitted D. approved

  9.One timing system comes from the periodicity we experience when _______ in a particular time zone.

  A. living B.we living

  C. are living D. lived

  10.Forming an integrated image with all the information placed in a single mental picture can help us to _______ a memory.

  A. present B. reserve

  C. conserve D. preserve

  Ⅱ。Mistake Recognition(10 points,1 point for each)


  11. with meals is helpful because it makes the digestive juice and the food.

  12. a “learned” word in the English vocabulary is books and the cultivation of literature the actual needs of ordinary conversation.

  13. the mountain ranges the Atlantic.

  14.It is a good idea for parents as the kind of television their preschool child .

  15.Scientific will sometimes suggest areas are of further .

  16.The reason making a decision is a problem exists, are wrong,or something is standing of accomplishing them.

  17.The number failures in the examination .

  18.We interests things and subjects from our families,schools,jobs and the .

  19.In deciding a course of action,they try to estimate its impact the voters.

  20.So fast it is difficult for us speed.

  Ⅲ。Reading Comprehension(20 points,2 points for each)



  Passage One

  Questions 21 to 23 are based on the following passage.

  Insurance is the sharing of risks.Nearly everybody is exposed to risk of some sort.The houseowner,for example,knows that his property can be damaged by fire;the shipowner knows that his vessel may be lost at sea;the breadwinner knows that he may die at an early age and leave his family the poorer.On the other hand,not every house is damaged by fire nor every vessel lost at sea.If these persons each put a small sum into a pool(集合资金),there will be enough to meet the needs of the few who do suffer loss.In other words,the losses of the few are met from the contributions of the many.This is the basis of insurance.

  The premium for an insurance naturally depends upon how likely the risk is to happen,as suggested by past experience.If companies fix their premium too high,there will be more competition in the branch of insurance and they may lose business.On the other hand,if they make the premium too low,they will lose money and may even have to drop out of business.So the ordinary forces of supply and demand keep premiums at a level satisfactory to both the insurer and the insured.

  21.According to the writer,insurance is possible because _______.

  A. everyone at some time suffers loss

  B. only a small proportion of the insured suffer loss

  C. nearly everyone suffers loss

  D. only insured people suffer loss

  22.The word “premium”(in Paragraph 2) means _______.

  A. the pool that the insurance buyers put their money into

  B. the amount of money the insurance company pays to the insured

  C. the amount of money that the insured should pay to the company

  D. the amount of money that is caused by the risk

  23.Which of the following statements is true according to the article

  A. Not all people can buy insurance policies.

  B. Risks of all kinds can be covered by insurance.

  C. There is intense competition among insurance companies.

  D. Insurance companies do not know how likely the risks are to happen.

  Passage Two

  Questions 24 to 26 are based on the following passage.

  It is difficult to imagine what life would be like without memory.The meanings of thousands of everyday perceptions(感知),the basis for the decisions we make,and the roots of our habits and skills are to be found in our past experiences.And these experiences are brought into the present by memory.

  Memory can be defined as the capacity to keep information available for later use.It includes not only “remembering” things like words and historical facts,but also involves any change in the way an animal typically behaves.Memory is involved when a rat gives up eating grain because he has smelled something suspicious(可疑的) in the grain pile.Memory is also involved when a sixyear old child learns to hit a baseball.

  Memory exists not only in humans and animals but also in some physical objects and machines.Computers,for example,contain devices for storing data for later use.It is interesting to compare the memory-storage(贮藏) capacity of a computer with that of a human being.The instantaccess memory of a large computer may hold up to 100 000 “words”-ready for instant use.An average U.S. teenager probably recognizes the meaning of about 100 000 words of English.However,this is but a small amount of the information which the teenager has stored.Consider,for example,the number of faces and places that the teenager can recognize at sight.

  24.According to the passage,memory is considered to be _______.

  A. the basis for decision making

  B. an ability to store experiences for future use

  C. the roots of our habits and skills

  D. a capacity typically possessed by human beings

  25.The comparison made between the memory capacity of a large computer and that of a human being shows that _______.

  A. memory exists not only in humans but also in some machines

  B. the computer‘s memory capacity is smaller than a human being’s

  C. a teenager‘s memory is as big as a computer’s

  D. the computer‘s memory capacity is much smaller even than a teenager’s 26.The topic of the passage is _______.

  A. what life would be like without memory

  B. memory is of vital importance to life

  C. how a person‘s memory is different from an animal’s or a computer‘s

  D. what is contained in memory

  Passage Three

  Questions 27 to 30 are based on the following passage.

  Your mind like your body is a thing where powers are developed by effort.This is a major use,as I see it,of hard work in studies.Unless you train your body you can‘t be a good sportsman,and unless you train your mind you can’t be much of a scholar(学者)。The four miles a boatman covers at top speed is in itself nothing to the good,but the physical effort to persist over the distance is thought to be of some value.So a good part of what you learn by hard study may not be kept forever,any may not seem to be of much final value,but your mind is a better and more powerful tool because you have learned it.“Knowledge is power”,but still more the ability to acquire and use knowledge is power.If you have a trained and powerful mind,you are bound to have stored it with something.Its value is more in what it can do,what it can understand and use,than in the knowledge you stored in it in college.With a trained mind and nothing useful left in it,you wou

  ld still be ahead,and still,in a sense,educated.

  27.Which of the following best expresses the main idea of this passage

  A. Knowledge Is Power B. How to Keep and Use Knowledge

  C. Physical and Mental Efforts D. The Trained Mind Is What One Needs 28.The author emphasizes that many of the facts you acquire by hard study ______.

  A. deal with rules of health B. will be forgotten

  C. are of no value D. will be very useful

  29.The man leaving college with a trained mind _______.

  A. is certain to succeed B. is successful in his studies

  C. is considered an educated person D. can deal with any problem

  30.In this passage,the author is _______.

  A. describing college education B. criticizing the present college education

  C. giving his advice to college students D. explaining why knowledge is power

  Ⅳ。Cloze Test(10 points,1 point for each)



  The relationship between man and animals is close but unequal.Although it is true that there are a large 31 of cases of men being the victims,in fact, 32 is the master. 33 the beginning of the human race,animals have been 34 for food.In spite of the 35 number of vegetarians(素食者) in the world,a great deal of beef,lamb(羊肉) and pork 36 consumed every day.At work and at play we 37 on animals.In some developing countries,life for the farmer would be 38 without the help of the cow,while in the developed countries people

  39 pets at home and enjoy seeing elephants play football 40 a monkey play the violin at the circus(马戏团)。And we need animals in scientific experiments as well.

  31. A. deal B. number C. part D. side

  32. A. men B. animals C. man D. animal

  33. A. Since B. After C. Because of D. Due to

  34. A. hunted B. shot C. raised D. fed

  35. A. decreasing B. increasing C. disappearing D. shrinking

  36. A. was B. were C. is D. are

  37. A. depend B. take C. call D. hold

  38. A. necessary B. unnecessary C. possible D. impossible

  39. A. bring B. protect C. grow D. keep

  40. A. so B. or C. but D. thus

  Ⅴ。Word Spelling(10 points,1 point for two words)



  41.聪明的,明智的 a. 42.文明,开化 n.

  43.卫星 n. 44.令人愉快的 a.

  45.权威 n. 46.暴力 n.

  47.程序,过程 n. 48.准备 n.

  49.幸存 n. 50.最小的 a.

  51.使曝露 v. 52.吞咽 v.

  53.休闲 n. 54.方便的 a.

  55.揭露;显示 v. ! 56.简化 v.

  57.预言,预示 v. 58.现实 n.

  59.与…一致 v. 60.拥有,具有 v.

  Ⅵ。Word Form(10 points,1 point for each)


  61.Although managers cannot predict the future,many of their decisions require that they _______(consider) possible future events.

  62.There might be a massive black hole at the center of our galaxy _______(swallow) up stars at a very rapid rate.

  63.A recently _______(publish) report showed that out of 26 senior judges appointed to the High Court last year,all of them went to private schools and 21 of them went to Oxbridge.

  64.The electronic effects of the music were so different that a new listener in 1967 might well feel that there _______(never be) any sounds like that in the world before.

  65.After completion of one specific task,robots can be reprogrammed by a computer _______(do) another one.

  66.Time is the _______(easy) thing in the world to waste-the most difficult to control.

  67.No one now living in the United States can remember when the contest _______(begin) between the Democratic and the Republican parties.

  68.The number of animals used in laboratory tests _______(decline) over the last 30 years.

  69.The last train _______(go),we had to walk home.

  70.Different bodily events _______(control) by different factors.

  Ⅶ。Translation from Chinese into English(15 points,3 points for each) 将下列各句译成英语并写在答题纸相应的位置上。






  Ⅷ。Translation from English into Chinese(15 points)


  English is widely used in transportation and the media.The communication language of the international airwaves(电波) is English.Pilots and air traffic controllers speak English at all international airports.Traffic on the sea uses flags and light signals,but if vessels needed to communicate verbally,they would find a common language,which would probably be English.Five of the largest broadcasters(广播公司) reach a potential audience of about 300 million people through English broadcast.It is also the language of satellite TV.




  Ⅰ。Vocabulary and Structure(10 points,1 point for each)

  1.B 2.C 3.D 4.A 5.A

  6.C 7.B 8.B 9.A 10.D

  Ⅱ。Mistake Recognition(10 points,1 point for each)

  11.B 12.C 13.B 14.B 15.B

  16.B 17.B 18.B 19.C 20.A

  Ⅲ。Reading Comprehension(20 points,2 points for each)

  21.B 22.C 23.C 24.B 25.D

  26.B 27.D 28.B 29.C 30.C

  Ⅳ。Cloze Test(10 points,1 point for each)

  31.B 32.C 33.A 34.A 35.B

  36.C 37.A 38.D 39.D 40.B

  Ⅴ。Word Spelling(10 points,1 point for two words)

  41. intelligent 42. civilization/—sation 43. satellite

  44. pleasant 45. authority 46. violence

  47. procedure 48. preparation 49. survival

  50. minimum 51. expose 52. swallow

  53. leisure 54. convenient 55. reveal

  56. simplify 57. predict 58. reality

  59. coincide 60. possess

  Ⅵ。Word Form(10 points,1 point for each)

  61. (should)consider

  62. swallowing

  63. published

  64. has never been

  65. to do

  66. easiest

  67. began

  68. has declined

  69. having gone

  70. are controlled

  Ⅶ。Translation from Chinese into English(15 points,3points for each)

  71. A decision maker should make the best guess at possible future events.

  72. It was because she could not support her family that she agreed to work as a maid.

  73. People in developed countries are increasingly concerned about/with opportunities of leisure.

  74. Animal research has contributed a lot to the human medical development.

  75. I suspect that he didn‘t control his time effectively,which led to his failure in the exam.

  Ⅷ。Translation from English into Chinese(15 points)

  英语在运输业和传媒界被广泛运用。国际电波中交流用语就是英语。在所有国际机场,飞行员与空中交通管理人员一律讲英语。海上交通一般使用旗语和灯光信号, 但如果船只需要言语交流,它们就会寻找一种共同语言,那很可能就是英语。全球五家最大的广播公司通过英语最多可对三亿左右的听众进行广播。英语还是卫星电 视使用的语言。



  • 站内搜索
  • 课程搜索
  • 试题搜索

热门搜索:教材 报名 查分 免考 考试计划