您的位置:自考365 > 复习指导 > 笔记串讲 > 文学 > 2001年10月全国高等教育自学考试旅游英语选读试题

2001年10月全国高等教育自学考试旅游英语选读试题

2005-06-10 00:00   【 】【我要纠错

  课程代码:00837

  Ⅰ。Multiple Choice:(0.5×20=10)

  Directions:In this section, you are given 20 questions, beneath each of which are four choices marked A, B, C, and D. You are to make the best choice either to complete the incomplete statement or to answer the question.

  1.According to WTO‘s definition of tourism, outbound tourism refers to ____.

  A.visits to country by nonresidents

  B.visits by residents of a country to another country

  C.visits by residents of a country to their own country

  D.internal tourism plus outbound tourism

  2.As the domestic tourism industry ____,competition will become increasingly ____.

  A. grows, intent B.develops, intent

  C. matures, intense D. strengthens, intense

  3.Thomas Cook was considered the father of ______.

  A. modern tourism B. railway industry

  C. hotel industry D. aviation industry

  4.The most immediately apparent form of environmental pollution is _____.

  A. physical rather than aesthetic B. aesthetic rather than physical

  C. psychological rather than technological

  D. technological rather than psychological

  5.Tourism contributes to both ______ of the world‘s cultural heritage.

  A. knowledge B. preservation C. development D.B and C

  6.In 1981 the WTO has urged national tourism organizations ______ foreign nationals in their country as domestic travelers.

  A.to include B.included C.not to include D.including

  7.Local people usually see tourism as _______.

  A.an opportunity to make a profit

  B.an opportunity to create jobs

  C.a cultural and employment factor

  D.a wealth factor in the economy of their jurisdictions

  8.In October 1970, the Rail Passenger Service Act ______.

  A.put into practice B.was put inot practice

  C.was practice D.practised

  9.In 1995 China ranked ______ in the world in terms of tourism dollars.

  A.seventh B.eighth C.ninth D.tenth

  10._______ came into service in the early 1980s.

  A.The comet B.The Boeing 747 C.The Boeing 757 D.The Boeing 767

  11.There is a real _____ in China that minority traditions will be lost.

  A.threat B.thrill C.transfer D.trend

  12.In the seventeenth century English inns set _______ for accommodations in other parts of Europe.

  A.the mode B.the way C.the standard D.the taverns

  13.The uniquely combined natural and cultural resource base has become a major ______ for China in its effort to develop tourism.

  A.assess B.asset C.assert D.assent

  14.For the limited-capacity tour programs, the use of _____ is a convenient way to reduce cost.

  A.shell folders B.umbrella brochures

  C.regular tour brochures D.booklets

  15.Resources are a fundamental _______ in the development of tourism.

  A.comparison B.composition C.compliment D.component

  16.When going on holidays, which group will think more about their social status

  A.Tourists taking holidays for educational purposes.

  B.People going on adventure holidays.

  C.Those travel for travel‘s sake.

  D.Those who travel for cultural events.

  17.The most important factors for the travel agents to succeed are ______.

  A.good management and good service B.good offices

  C.computer reservations systems D.fare quotations and ticketing skills

  18.According to Maslow‘s need theory,______.

  A.lower needs and higher needs should be satisfied after an individual travels

  B.higher level needs take more efforts to fulfill

  C.an individual is motivated to travel after he has lower and higher needs

  D.lower needs should be satisfied before higher level needs are demanded attention

  19.WTO is _____ that represents all national and official tourist interests.

  A.the only organization B.one of the organizations

  C.a regional international organization D.a national organization

  20.As China‘s economy shifts to a more market system, the domestic travel industry will face increasing _____ in a more highly competitive environment.

  A.changes B.charges C.challenges D.chances

  Ⅱ。Reading Comprehension:(2×15=30)

  Directions: Read the three following passages and then choose the best answer to each question.

  (1)

  On November 17,1997,He Guangwei, director e of the National Tourism Administration(NTA), signed an agreement in Washington with Jonathan Linen, vice-chairman of the American Express, designating the American Express Card as China‘s tourist credit card for 1998 to 2000. This is the second time the card has won this honor.

  “Since the American Express Card was designated for the first time in 1994, it has played an important role in China‘s tourism,” said Director He at the signing ceremony.

  Over recent years, the number of tourists using the American Express Card to handle business, tourism and activities related to work in China has increased. According to Bank of China statistics, the amount of business using American Express Cards occupies 45 percent of the accounts signed with foreign credit cards. In addition,the number of accounts signed with the card by overseas tourists stands at 15 percent of China‘s tourist income in foreign exchange.

  In order to develop China‘s tourism, the American Express and the NTA carried out a series of market promotion activities in North America, including distributing a million copies of the 24-page World of Wonders - Hong Kong and China in North America. The American Express has enthusiastically supported China’s tourism education and training. In 1992, in cooperation with the Beijing Tourism College, it established the tourism training center which has successfully trained more than 600 tourism administrative personnel.

  The new agreement marked the further strengthening of cooperation between the American Express and the NTA. It is also one of the important plans by both parties to boost the long-term development of China‘s tourism. “The American company has a wide tourism network in China and we are very honored to be able to make contributions to China’s tourism,” said Linen.

  At present, the company has four offices in Beijing, Shanghai, Guangzhou and Xiamen and 30 tourist service centers in 22 cities offering tour and credit card services, including reissuing lost cards, reporting missing travel checks, consultation, settling of card accounts, handling customers‘ post and other services.

  21.According to the information given, we can safely say the American Express Card has been used in China for ______.

  A.three years B.four years C.six years D.eight years

  22.According to the article, the following statements are true except ____.

  A.American Express Card has won the honor of being assigned the credit card for use in China for the second time

  B.55 percent of the accounts signed with foreign credit cards are not occupied by using American Express Card

  C.the number of tourists using the American Express Card in China in tourism and other areas has been on the rise

  D.only the American Express Card is being permitted to use in China in business, tourism and other related activities

  23.The American Express is doing the following services in China except ____.

  A.handling customer‘s post services B.dealing with loans to businesses

  C.settling of annual card accounts D.reporting missing travel checks

  24.We can infer from the article that one of the best ways for tourism market promotion is to ____.

  A.send out large numbers of brochures

  B.designate only one foreign credit card

  C.increase the use of American Express Card

  D.handle business in foreign exchange

  25.We can predict that the effect of the signing of the agreement with the American Express on China‘s tourism will be _____.

  A.temporary B.complicated C.superficial D.long-termed

  (2)

  In recent years, we have seen great progress in houses building. The type of houses found in a certain part of the world depends to a certain extent on the building materials available there. Countries where stone is abundant tend to have more stone houses than a place where there is plenty of timber for example. However, climatic conditions affect the houses built to a greater extent.

  In equatorial countries like Singapore and Malaysia, two main factors are responsible for the type of houses built: the heat of the sun and the fierceness of rainstorms. Our houses are light and airy but have steep roofs. In some places, houses are built on stilts because they may be in lowlying areas which get flooded easily.

  In a hot and dry country such as Arabia, the houses are often box-shaped. They have thick stone walls which are painted white. White surfaces radiate heat while dark surfaces absorb it. The houses have no windows, only gaps with shutters over them. Even the door openings are very small and narrow. It is cool inside such houses. The roofs are also flat, so that when the sun goes down, one can sit on the roof and catch any cool breeze that is blowing. Sometimes,a water tank may be placed on the roof to catch the little rain that falls.

  In cold regions, where there is heavy snow, the roofs,of the houses slope steeply so that the snow can slide off easily. If the roofs were flat, the snow would build up and the roofs might cave in under the weight. The houses also have thick stone walls so that the cold is kept out.

  Some countries are more likely to be affected by earthquakes. In such places, the houses are made of light building materials. If the houses collapse in an earthquake, few people will get hurt and less damage is caused.

  In some parts of the world, people take their homes along with them as they travel. These people are called nomads. The Bedouins of Arab lands wander over the desert, setting up tents wherever they stop to rest.

  26.Houses in equatorial countries _______.

  A.are light and airy B.have steep roofs

  C.are always built on stilts D.are built to shelter from the harsh elements

  27.Houses in Arabia _______.

  A.have thin walls painted white B.are box-shaped

  C.have many windows D.always have water tanks on the roof

  28.In cold countries roofs slope steeply ______.

  A.so that people can build caves under it

  B.so that the roofs won‘t become so heavy

  C.because people do not need snow to build the house

  D.so that the snow can slide off easily

  29.In earthquake-affected countries, light building materials are used because _____.

  A.people there can move more easily

  B.the houses won‘t hurt people in an earthquake

  C.less damage will be caused in an earthquake

  D.people will not be affected by the earthquake

  30.Nomads are people who _____.

  A.live in tents B.travel over the desert

  C.wander from place to place D.set up tents over the desert

  (3)

  The art of growing dwarf trees, or “bonsai” as their Japanese creators call them, is increasing in popularity in the Untied States. Growing bonsai can make a fascinating hobby for anyone who enjoys plants and creating beautiful effects with them; elaborate equipment is not required to grow these lovely and tiny trees, but time, patience, and a sense of natural beauty are.

  There are four important guidelines to follow in growing bonsai. First, one must be careful in choosing the type of tree. Not all species of trees can be made into bonsai, since the growing conditions are unusual. Varieties of pine with small needles and hardwood trunks are especially suitable.

  Second, one must be careful in choosing the size of the container the bonsai will be in. This is necessary because the major growth of bonsai is kept confined to the tree‘s trunk and leaves, not its root system-a process quite unlike what is done with other plants.

  Another thing the bonsai-grower must do is trim the roots and branches of the tree periodically. Unless this is done, the plants will not have the proper proportions and will look unnatural. The Japanese ideal for bonsai is to have trees which are just like normal trees in everything but size.

  The last thing one most do is to be careful to keep the miniature trees well-watered. Because bonsai are grown in smaller-than-usual containers, they often need more water than ordinary houseplants do.

  As one can see from the above, the art of bonsai-growing is one which requires a certain amount of time and effort. The satisfactions that growing bonsai brings can be great, however. Imagine a stately pine tree, 100 years old, standing two feet high; imagine having such a tree in your living room and passing it down through several generations of your family. That is actually what bonsai-growing is all about: establishing a tradition of beauty which lasts for years and years and is a symbol of the beauties of the natural world.

  31.Bonsai are _____.

  A.extremely popular in the United States

  B.trees which have been made to grow in miniature form

  C.a kind of natural art form originating in the U.S.

  D.very beautiful but not very long-lasting

  32.Compared to other houseplants, bonsai often require _____ than one might expect.

  A.less light B.moer water C.a large container D.less care

  33.What does the ideal bonsai look like

  A.It has abnormally large leaves. B.It has an unusually thick trunk.

  C.It has many more branches. D.It is not mentioned in the passage.

  34.What is the implied meaning of “a certain amount of time and effort” (last paragraph)

  A.More time and effort than ordinary houseplants do.

  B.A definite and exact amount of time and effort.

  C.More time and effort than most people can expend.

  D.A constantly changing amount of time and effort.

  35.Which of the following would be the most appropriate title for this passage

  A.Japanese Art Forms. B.Bonsai-A Marriage of Art and Nature.

  C.The Problems of Growing Bonsai D.Four Ways to Grow Bonsai.

  Ⅲ。Fill in the blanks with the proper phrases given below. Make some changes if necessary:(1×10=10)

  pay attention to take on appropriate for come up with consist of

  contribute to bring to indulge in go bankrupt endow with

  36.Domestic tourism _____ leisure and business travel activities conducted by citizens within their own country.

  37.He is expecting _______ some ideas after he considers the problem.

  38.China ____ a variety of tourism resources.

  39.This kind of clothes is not _____ school wear.

  40.He is a busy man and seldom ______ a holiday.

  41.One must also point to the evident benefits which tourism _____ the culture of many countries.

  42.He offered _____ the work himself.

  43.Between 1930 and 35, almost 85 percent of all hotels in the United States ______.

  44.We hope your suggestion will ______ solving the problem.

  45.We also need _____ the management and protection of our accessible tourist resources.

  Ⅳ。 Cloze test:(0.5×20=10)

  Directions: Fill in the blanks with proper words or phrases.

  Many people 46 know the cost of food at local markets believe that 47 make a large

  48 ;they see only the 49 between the prices they pay for their own 50 and the prices charged by restaurants. 51 they do not see are the direct and overhead 52 of the business. Overhead is usually 53 as indirect business costs that cannot be assigned to 54

  product or operation. In the foodservice 55 overhead includes 56 such as rent, insurance, taxes other than direct sales taxes, and utilities(gas and electricity)。 57 costs include not only the food itself but 58 paid to employees, many of 59 are seldom seen by the patrons of the restaurant. Direct and indirect costs must 60 in menu planning. Pleasing the 61 is usually described as merchandising-making a 62 interesting so that customers will 63 it. The restaurant‘s 64 , location, and cuisine must be designed to

  65 _ to a particular and available clientele.

  Ⅴ。Phrase translation:(1×20=20)

  Part One: Translate the following phrases into English.

  66.旅游胜地 67.生态旅游

  68.旅行支票 69.社会主义市场经济

  70.国际旅游年 71.购买力

  72.人境旅游 73.联号经营的标准

  74.噪音污染 75.负面因素

  Part Two: Translate the following phrases into Chinese:

  76.a study tour 77.Tourism Income Multiplier

  78.trekking holiday 79.local art and crafts

  80.air transport 81.railway excursion

  82.car hire 83.industry code of conduct

  84.skyscraper hotel syndrome 85.brilliant ancient civilization

  Ⅵ。Translate the following passages into Chinese (10×2=20)

  86

  Proper maintenance and provision of hotel services have a significant effect on the attitude of a guest toward the hotel. A lobby, elevator, or room that has not been maintained properly, that looks shabby, or that contains items requiring reqair creates a bad impression on the guest. And of course, inadequate air conditioning, poor heating, or improper plumbing will result in immediate complaints. The guest pays a substantial amount of money for accommodations and expects the equipment to function at least as well as it does at home. Therefore, the chief engineer and staff have an important role to fulfill in satisfying the guests‘ demands and thus helping to maintain the profit level for the hotel. At the same time, the engineering department’s cost must be properly monitored and controlled. 87 Often the large hotel corporation that builds the hotel does not actually operate, or run it. Some hotels are operated as special right, which means that the building corporation sells or rents to someone else the right to operate the hotel. The operator runs the hotel according to certain standards set by the corporation and pays a percentage of the income to the corporation. Other large hotels are run on management contracts. The builder agrees to let another company manage and operate the hotel. The builder and manager get a share of the money earned by the hotel. This is often how large hotels that are built by governments are run. Many other types of accommodations besides hotels are available to tourists. They are guest houses or tourist homes, which provide a “continental breakfast” of coffee and rolls as well as sleeping accommodations.

  全国2001年10月高等教育自学考试 旅游英语选读试题参考答案 课程代码:00837

  Ⅰ。Multiple Choice:(0.5×20=10) 1.B 2.C 3.A 4.B 5.D

  6.A 7.C 8.B 9.C 10.C

  11.A 12.C 13.B 14.A 15.D

  16.C 17.A 18.D 19.A 20.C

  Ⅱ。Reading Comprehension:(2×15=30)

  21.C 22.D 23.B 24.A 25.D

  26.A 27.B 28.D 29.C 30.C

  31.B 32.B 33.D 34.A 35.B

  Ⅲ。Fill in the blanks with the proper phrases given below. Make some changes if necessary:(1×10=10)

  36.consists of 37.to come up with

  38.is endowed with 39.appropriate for 40.indulges in 41.has brought to 42.to take on 43.went bankrupt

  44.contribute to 45.to pay attention to

  Ⅳ。Cloze test:(0.5×20=10)

  46.who 47.restaurants 48.profit 49.difference

  50.food 51.what 52.costs 53.defined

  54.particular 55.Industry 56.items 57.Direct

  58.wages 59.whom 60.be considered 61.customers

  62.product 63.buy 64.appearance 65.appeal

  Ⅴ。Phrase translation:(1×20=20)

  66.tourist attractions 67.ecotourism

  68.traveler‘s cheque 69.socialist market economy

  70.international tourist year 71.purchasing power

  72.inbound tourism 73.standards for chain operations

  74.noise pollution 75.negative factors

  76.修学旅游/教育旅游 77.旅游收入增值

  78.徒步旅行 79.地方工艺美术

  80.航空运输 81.火车短程游览

  82.轿车出租 83.行业行为规范

  84.摩天宾馆综合症 85.灿烂的古代文明

  Ⅵ。Translate the following passages into Chinese:(10×2=20)

  86.适时维修饭店设施会极大地影响顾客对饭店的看法。维修不当,看起来破旧失修或需要修缮的大堂、电梯或客房给客人留下很坏的印象。当然,空调不够、供 暖不足、管道出故障马上会导致客人投诉。客人付了一大笔住宿费,期望饭店设备起码能像家里的一样正常运转。所以,总工程师和(工程部)员工在满足客人需求 从而帮助维持饭店利润水平方面,负担着重要的任务。同时,工程部的费用必须得到适当的监控。

  87.常常是建造旅馆的大型旅馆公司实际上不管理旅馆。有些旅馆是作为特殊权来运作的,这意味着建筑公司把管理旅馆的权利卖给或出租给别的人。管理者按照 公司制定的某些规定来经营旅馆然后向公司交付一定比例的收入。别的大旅馆是依照管理合同来经营的。建筑商同意让另一家公司来经营这家旅馆的。建筑商和经理 共同分享旅馆经营的收入。政府建造的大旅馆常常是这样经营的。除旅馆外其他膳宿形式如宾馆,或游客之家也对游客开放。它们不仅提供住宿设备也供应咖啡加面 包的“大陆式早餐”。

 

本文转载链接:2001年10月全国高等教育自学考试旅游英语选读试题

分享到:
  • 站内搜索
  • 课程搜索
  • 试题搜索

热门搜索:教材 报名 查分 免考 考试计划