您的位置:自考365 > 复习指导 > 笔记串讲 > 公共课 > 英语(二) > 2002年4月全国高等教育自学考试英语(二)试题

2002年4月全国高等教育自学考试英语(二)试题

2005-06-10 00:00   【 】【我要纠错

  课程代码:00015

  PART ONE

  Ⅰ。Vocabulary and Structure (10 points, i point for each item)

  从下列各句四个选项中选出一个最佳答案,并将选项号填在答题纸的相应位置上。

  1.Studies have shown _______ teenagers often suffer form depression.

  A.that B.which C.in which D.in that

  2.The party has failed to _______ the majority of voters that it is capable of governing the country.

  A.trust B.credit C.convince D.believe

  3._______ driving around all day looking for somewhere to park, why don‘t you take a bus to town

  A.In spite of B.Rather than

  C.In palce of D.Other than

  4.The kids are _______ be hungry when they get home—they always are.

  A. obliged to B. bound to C. desired to D. motivated to

  5.All the characteristics that distinguish birds _______ other animals can be traced to prehistoric times.

  A.to B.between C.for D.from

  6.When the city was _______, everyone knew that total defeat was certain.

  A.cut off B.cut down C.cut across D.cut out

  7.If we _______ everything ready by now, we should be having a terrible time tomorrow.

  A.hadn‘t got B. didn’t get

  C.wouldn‘t have got D. wouldn’t get

  8.In his composition there were no other errors _______ a few misspelled words.

  A.beside B.except C.then D.than

  9.In deciding _______ a course of action, the candidates tried to estimate its likely impact on the voters.

  A.what to pursue B.which to pursue

  C.whether to pursue D.if to pursue

  10.Since we have a focused subject, we should not talk _______.

  A.at once B.at hand C.at intervals D.at random

  Ⅱ。Cloze Test (10 points, 1 point for each item)

  下列短文中有十个空白,每个空白有四个选项。根据上下文要求选出最佳答案,并将选项号填在答题纸的相应位置上。

  Economists believe that job earnings influence choice of occupation. They acknowledge that people place varying emphasis __11__income, but point out that workers tend to move from one occupation to another __12__changes in salaries. In 1931, H.F.Clark, an economist, stated that “proper information regarding wages if sufficiently __13__ upon people, will lead to correct choice of occupation and correct __14__ of people in an occupation, provided barriers to occupations have been removed.” This means that the supply and demand of workers have __15__to do with wages, __16__in turn influence people to choose certain careers…… However, all barriers to occupations will have to be removed __17__ career choices can be __18__ by economics alone. There is little question __19__economic factors have some influence on choice of an occupation. But to picture them as the major or most important reason __20__ against the soundest of folk wisdom:“Man does not live by bread alone.”

  11.A.in B.on C.into D.for

  12.A.despite B.other than C.through D.because of

  13.A.to impress B.to be impressed C.impress D.impressed

  14.A.number B.amount C.deal D.quantity

  15.A.many B.much C.lot D.nothing

  16.A.it B.that C.which D.where

  17.A.before B.after C.until D.when

  18.A.expected B.explained C.expressed D.exposed

  19.A.that B.which C.as D.when

  20.A.to go B.going C.goes D.go

  Ⅲ。Reading Comprehension(30 points, 2 points for each item)

  从下列每篇短文的问题后所给的四个选择项中选出一个最佳答案,并将选项号填在答题纸的相应位置上。

  Passage One

  Questions 21 to 25 are based on the following passage.

  “No man is an island,” wrote the poet John Donne several centuries ago. He was acknowledging one of our most distinctive characteristics: the fact that we are social animals whose behavior and personalities are shaped by the groups to which we belong.

  Throughout life, most of our daily activities are performed in the company of others. Whether our purpose is working, playing, raising a family, learning, or simply relaxing, we usually pursue it in groups, even if the group is as small as two or three people. Out need for human contacts is not merely a practical one; it is a deep psychological need as well. If people are deprived of the company of others for prolonged periods, mental breakdown is the usual result. Even the Geneva Convention(日内瓦公约),an international agreement that regulates the treatment of prisoners of war, recognizes this need. It regards solitary(孤独的) imprisonment for more than thirty day as a cruel form of torture(折磨)。

  In its strictest sense, a group is a collection of people interacting together in an orderly way on the basis of shared expectations about one another‘s behavior. As result of this interaction, members feel a common sense of “belonging.” They distinguish members from nonmembers and expect certain kinds of behavior from outsiders.

  21.By “No man is an island,” John Donne means _____.

  A.no one can live on an island alone

  B.a man is not surrounded by sea on all sides

  C.a man and an island are irrelevant

  D.no one can live in isolation from other people

  22.The fact that we work or even play in groups illustrates the point that ____.

  A.poeple are different from animals

  B.Donne recognized the group to which he belonged

  C.human beings are social animals

  D.human behavior and personalities are formed by others

  23.“Breakdown” as used in Line 6, Paragraph 2 most probably denotes ____.

  A.separation

  B.collapse

  C.analysis

  D.function

  24.According to the passage, what is NOT a characteristic of group

  A.There are at least two people in it.

  B.The members share some common grounds.

  C.The members work for one purpose.

  D.The members interact regularly with each other.

  25.This passage is mainly about _______.

  A.the importance of human contacts

  B.pattens of human behavior

  C.the importance of human activities

  D.patterns of human society

  Passage Two

  Questions 26 to 30 are based on the following passage.

  The word health can be used in a number of ways. In the past, health only the absence of disease or illness. Today, though, health has a broader meaning. Health is the state of your well-being that includes how you feel physically, mentally, and socially. Wellness is another term that describes this broader view of health. You can understand the need for a broader definition if you think about how health in your life is different from health in your grandparents‘ lives.

  In 1900, the main causes of death were diseases that were spread by bacteria(细菌) and viruses(病毒)。If you had lived then, the danger of your dying from pneumonia(肺炎) would have been three times greater than the danger of your dying from cancer.

  The diseases that were most common in 1900 affected people of all ages. It is not surprising, then that around 1900, the emphasis of health was on freedom from illness. Today many of the diseases that were common in 1900 can be prevented or cured by improved medicines and methods of sanitation(卫生)。 Most diseases now are likely to occur later in life. You as a teenager will probably not have to think about the same threats to your health as your grandparents did.

  These improvements in health conditions mean that not only can you now enjoy a better life, but you also have a greater chance of having a longer life. Conrtolling diseases has increased the life expectancy in the United States. Grenerally, people born more recently have higher life expectancies. Since 1900, the life expectancy in the United States has increased by more than 27 years. It has increased from 47 years for those born in 1900 to 74 years 1981.

  26.According to Paragraph 1, health and wellness ______.

  A.can be used interchangeably on all occasions

  B.are different in that the latter has a broader sense

  C.had the same meaning in the past

  D.both refer to the state of your well-being

  27.Which of the following statements is true

  A.Diseases caused by bacteria and viruses were incurable in 1900.

  B.Bacteria and viruses are the main causes of death today.

  C.Medicines for curing pneumonia were not available in 1900.

  D.Pneumonia caused as many deaths in 1900 as cancer does today.

  28.“Life expectancy” in the last paragraph most probably means ____.

  A.the kind of life that a person may expect to live

  B.the mode of life that a group of people have lived

  C.the length of time that a person or an animal has lived

  D.the length of time that people may expect to live

  29.On an average, people in America who were born in 1900 ______.

  A.had a life-span of 74 years

  B.lived a shorter but better life than those born later

  C.lived to 47 years of age

  D.lived 27 years longer than those born in 1981

  30.The intended readers of the passage are _______.

  A.teenagers

  B.the diseased

  C.adults

  D.aged people

  Passage Three

  Questions 31 to 35 are based on the following passage.

  Most Americans would have a difficult time telling you, specifically, what the values are which Americans live by. They have never given the matter any thought.

  Over the years I have introduced thousands of international visitors to life in the United States. This has caused me to try to lock at Americans through the eyes of foreign visitors, I am confident that the values listed in this booklet describe most (but not all )Americans, and that understanding these values can help you, the international visitor, understand Americans.

  It is my belief that if foreign visitors really understand how deeply these 13 values are ingrained in Americans, they will then be able to understand 95% of American actions —actions which might otherwise appear “strange,”“confusing,”or “unbelievable” when evaluated from the perspective of the foreigner‘s own society and its values.

  The different behaviors of a people or a culture make sense only when seen through the basic beliefs, assumptions and values of that particular group. When you encounter and action, or hear a statement in the United States which surprises you, try to see it as an expression of one or more of the values listed in this booklet.

  31.Can an ordinary American tell you his/her value system

  A.Yes, because this is something an American lives by.

  B.No, because everyone will have his/her own system.

  C.No, because he/she has never thought about it.

  D.Yes, because values are something often in their thought.

  32.The author lists 13 values in his booklet to _____.

  A.invite foreigners to visit America

  B.look at Americans through the eyes of foreign visitors

  C.describe the confusing actions of most Americans

  D.help international visitors understand Americans

  33.The word “ingrained” in Line 2, Paragraph 3 most probably means _____.

  A.rooted in the minds

  B.found in the grains

  C.planted for food

  D.prepared with grain

  34.Visitors sometimes fine Americans behave in a strange, confusing or unbelievable way, probably because _____.

  A.Americans are hard to understand

  B.Americans have values which are entirely different from their own

  C.they view Americans according to the values in their own society

  D.it is difficult to understand any people when you first encounter them

  35.How can you understand a surprising behavior or statement of an American when you visit the United States

  A.By linking it to the basic beliefs, assumptions and values of the Americans.

  B.By comparing it with the values of yourself and your country.

  C.By expressing one or more of the values in this booklet.

  D.By looking at the particular group of people who behave or speak that way.

  PART TWO

  Ⅳ。Word Spelling (10 points, 1 point for two items)

  将下列汉语单词译成英语。作为提示,每个单词的词类、首字母及字母数目均已给出。请将完整的单词写在答题纸上。

  36.护照 n. p_______ 37.毕业生 n. g_______

  38.减轻;救济 n. r_____ 39.货物,船货 n. c_______

  40.深奥的,深刻的 a. p_______ 41.使延长 v. l_______

  42.城市的 a. u_____ 43.任命 v. a_______

  44.诚实 n. h_____ 45.强迫 v. c_______

  46.批评的,批判的 a. c______ 47.献身,忠诚 n. d______

  48.效率高的 a. e______ 49.手工的 a. m_______

  50.日常工作,常规 n. r______ 51.中立的 a. n_______

  52.朝气蓬勃的 a. y______ 53.提高 v. h_______

  54.附加的;另外的 a. a______ 55.家庭的;家庭 a. h_______

  Ⅴ。Word Form (10 points, 1 point for each item)

  将括号中的各词变为适当的形式填入空白。答案写在答题纸上。

  56.______(stand) at the gate was a young man in green coat.

  57.It is said the conference is ______(hold) in this hall next month.

  58.Little did they realize that they _____(make) an important discovery in science.

  59.we would like to take this opportunity to express our sincere _____(appreciate) of your help.

  60.As research techniques become more advanced, the number of animals used in experiments may decrease, but stopping ____(test) on animals altogether is a long way away.

  61.Large or fat people who want to look ____(small) than they are usually wear dark clothes.

  62.Robots, becoming ______(increase) prevalent in factories, are programmed and engineered to do more jobs.

  63.The author of the text expresses a strong _____(disapprove) of working on and off frequently.

  64.He would have given you more help, if he ______ (not be) so busy.

  65.A life _____(live)without fantasy and daydreaming is a really poor life indeed.

  Ⅵ。Translation from Chinese into English(15 points, 3 points for each item)

  将下列各句译成英语并将答案写在答题纸上。

  66.图书管理员要求学生有读完杂志后放回原处。

  67.警察已着手对这个案子进行细致、全面的调查。

  68.你是否把所有的钱都从银行里取出来由你自己决定。

  69.他对妻子要离开他的威胁没有在意。

  70.如果你坚持不听我的话,我就是要惩罚你。

  Ⅶ。Translation from English into Chinese(15 points)

  将下列短文译成汉语并将答案写在答题纸上。

  When we talk about intelligence, we do not mean the ability to get good scores on certain kinds of tests or the ability to do well in school. By intelligence we mean a way of living and behaving, especially in a new or upsetting situation.

  For instance, when in a new situation, an intelligent person thinks not about himself or what might happen to him. He tries to find out all he can, and then predicts the situation, acts immediately and tries to do something about it. He probably isn‘t sure how it will all work out, but at least he tries. And if he cannot make things work out right, he doesn’t feel ashamed that he has failed; he just tries to learn from his mistakes. An intelligent person, even if he is very young, has a special outlook on life, a special feeling about life, and knows how to fit into it.

  全国2002年4月高等教育自学考试

  英语(二)试题参考答案

  课程代码:00015

  Ⅰ。Vocabulary and Structure (10 points,1 point for each item)

  1.A 2.C 3.B 4.B 5.D

  6.A 7.A 8.D 9.C 10.D

  Ⅱ。Cloze Test (10 points, 1 point for each item)

  11.B 12.D 13.D 14.A 15.B

  16.C 17.A 18.B 19.A 20.C

  Ⅲ。Reading Comprehension(30 points, 2 points for each item)

  21.D 22.C 23.B 24.C 25.A

  26.D 27.C 28.D 29.C 30.A

  31.C 32.D 33.A 34.C 35.A

  Ⅳ。Word Spelling (10 points, 1 point for two items)

  36.passport 37.graduate 38.relief 39.cargo

  40.profound 41.lengthen 42.urban 43.appoint

  44.honesty 45.compel 46.critical 47.devotion

  48.efficient 49.manual 50.routine 51.neutral

  52.youthful 53.heighten 54.additional 55.household

  Ⅴ。Word Form (10 points, 1 point for each item)

  56.Standing 57.to be held 58.had made 59.appreciation

  60.testing 61.smaller 62.increasingly 63.disapproval

  64.had not been 65.lived

  Ⅵ。Translation from Chinese into English(15 points, 3 points for each item)

  66.The librarian asked the students to replace the magazines after reading.

  67.The police have taken a detailed and comprehensive investigation into the case.

  68.It‘s up to you whether you will withdraw all your money form the bank.

  69.He took no notice of his wife‘s threat to leave him.

  70.If you persist in ignoring what I (have) said , I will punish you.

  Ⅶ。Translation from English into Chinese(15 points)

  谈到聪明,我们不是指在某些种类的考试中得高分、或者在学校取得优异成绩的能力。我们所指的聪明是一种生活和行为的方式,尤其是在新的或者令人不安的情况下的生活行为方式。

  比如,遇到新的情况,聪明人考虑的不是自己,或者自己会出什么事,而是尽一切努力了解情况,然后预测形势,并立即采取行动解决问题。他或许并不知道行动的 结局如何,但至少他会尽力而为。如果他无法解决好问题,他不会因为失败而感到难堪,他只会从错误中取教训。聪明人即使年龄很小也对生活有特殊的态度、特殊 的情感,并知道如何适应生活。

 

本文转载链接:2002年4月全国高等教育自学考试英语(二)试题

分享到:
  • 站内搜索
  • 课程搜索
  • 试题搜索

热门搜索:教材 报名 查分 免考 考试计划