您的位置:自考365 > 复习指导 > 笔记串讲 > 文学 > 2002年1月浙江省高等教育自学考试旅游英语选读试题

2002年1月浙江省高等教育自学考试旅游英语选读试题

2005-06-10 00:00   【 】【我要纠错

  课程代码:00837

  Ⅰ。Multiple Choice:(20%)

  Directions:In this section,you are given 20 questions,beneath each of which are four choices marked A,B,C, and D.You are to make the best choice either to complete the incomplete statement or to answer the question.

  1.Which of the following statement is NOT true

  A. Morris dancing in French rural communities owes much to tourism.

  B. Through travel,people are finding friends in every corner of the earth.

  C. Tourism contributes to both preservation and development of the world‘s culture heritage.

  D.The social significance of tourism is very true for the individual travelers. 2.A well-known example of the largescale destruction of an ecosystem through vegetation removal to accommodate tourist facilities is the case of the _______.

  A. coastal regions of Australia B. European Alps

  C. Acropolis in Athens D. Snowdonia in Wales

  3.Which of the folloing is NOT included in the fabled Five Mountains in China

  A. Huashan B. Lushan

  C. Songshan D. Taishan

  4.In 1985,_______ became the first international hotel company to open a hotel in China bearing its own name.

  A. Sheraton B. Holiday Inn

  C. Hilton International D.IBIS(France)

  5._______ inns and taverns,in particular,gained a reputation for cleanliness and comfort and set the standard for accommodation in other parts of Europe.

  A. Swiss B. German

  C. French D. English

  6._______ are the primary destinations for the Chinese at present.

  A. Some European countries. B. Some North American countries.

  C. Some ASEAN countries. D. Some South American countries.

  7.Tourist expenditures have different effects on a destination economy:sales by food vendors to restaurants are _______ effect;while taxi fares and airline ticket sales are _______ effect.

  A. induced;direct B. direct;indirect

  C. indirect;direct D. induced;indirect

  8.In the U.K.,the Queen‘s Silver Jubilee is in _______.

  A. 1977 B. 1967 C. 1987 D. 1957

  9.As to the various pollutions,which of the following is NOT true

  A. In the US,many dunes have been destroyed by the use of beach buggies.

  B. In the UK,many dunes have been seriously eroded by motor cycle rallying.

  C. In Spain,the removal of coral for commercial sale damages coastal regions.

  D. Footpaths in Snowdonia in Wales have been eroded by over-use.

  10.China is a mountainous country.Hills,mountains,and plateaus cover _______ of the total area.

  A. 1/3 B. 3/4 C. 2/3 D. 1/2

  11.The Western Council for Travel Research in _______ employed the term visitor.

  A. 1965 B. 1964 C. 1963 D. 1962

  12.Which of the following country is not a member of OECD

  A. Finland B. Luxembourg C. Vietnam D. Italy.

  13.Which of the following is not mentioned as WTO‘s objective

  A. To facilitate,in travel,people‘s access to education and culture.

  B. To act as an international agency of coordination and cooperation to spread tourism.

  C. To avoid discrimination between contracting countries.

  D. To improve the conditions of country dwellers and so to contribute to an expanding world economy.

  14.Which of the following country is not a member of OECD

  A. Singapore B. Turkey C. Japan D. Greece

  15.In Europe _______ are the two leading contenders for a global reservations system.

  A. SABRE and GALILEO B. GALILEO and APOLLO

  C. GALILEO and AMADEUS D. APOLLO and AMADEUS

  16._______ is recognized as the national flag-carrier.

  A. The private airline B. The public airline

  C. The chartered airline D. jet airline

  17.In 1995,an average of _______ of domestic travelers went on sightseeing in China.

  A. 52.4% B. 54.2% C. 56.4% D. 54.6%

  18.Which of the following is not an international visitor

  A. A crew member of a foreign vessel or aircraft stopped in the country on a lay-over.

  B. An employee of international bodies on a mission lasting less than one year,or a national returning home for a temporary.

  C. One who visits in the capacity of a diplomat or a member of the armed forces.

  D. A foreign commercial or business traveler.

  19.According to Maslow,self-actualization need excludes _______ A. personal development B. self-discovery

  C. satisfaction of inner desires D. exploration and evaluation

  20.The first task of a brochure is to _______.

  A. save space B. save cost C. attract attention D. be beautiful Ⅱ。Reading Comprehension:(20%)

  Directions:Read the following two passages and then choose the best answer to each question.

  (1)

  Greenspace facilities are contributing to an important extent to the quality of the urban environment.Fortunately it is no longer necessary that every lecture or every book about this subject has to start with the proof of this idea.At present it is generally accepted,although more as self-evident statement than on the base of a closely-reasoned scientific proof.The recognition of the importance of greenspaces in the urban environment is a first step on the right way,this does not mean,however,that sufficient details are known about the functions of greenspace in towns and about the way in which the inhabitants are using these spaces.As to this rather complex subject I shall,within the scope of this lecture,enter into one aspect only namely the recreative function of greenspace facilities.

  The theoretical separation of living,working,traffic and recreation which for many years has been used in town-and-country planning,has in my opinion resulted in disproportionate attention for forms of recreation far from home,whereas there was relatively little attention for improvement of recreative possibilities in the direct neighborhood of the home.We have come to the conclusion that this is not right,because an important part of the time which we do not pass in sleeping or working,is used for activities at and around home.So it is obvious that recreation in the open air has to begin at the street-door of the house.The urban environment has to offer as many recreation activities as possible,and the design of these has to be such that more obligatory activities can also have a recreative aspect.

  The very best standard of living is nothing if it is not possible to take a pleasant walk in the district,if the children cannot be allowed to play in the streets,because the risks of traffic are too great,if during shopping you can nowhere find a spot for enjoying for a moment the nice weather,in short,if you only feel yourself at home after the street-door of your house is closed after you.

  21.According to the author,the importance of greenspaces in the urban environment _______.

  A. is still unknown B. is usually neglected

  C. is being closely studied D. has been fully recognized

  22.The theoretic separation of living,working,traffic and recreation has led to _______.

  A. the disproportion of recreation facilities in the neighborhood

  B. the location of recreation facilities far from home

  C. relatively little attention for recreative possibilities

  D. the improvement of recreative possibilities in the neighborhood

  23.The author suggests that the recreative possibilities of greenspace should be provided _______.

  A. in special areas B. in the suburbs

  C. in the neighborhood of the house D. in gardens and parks

  24.According to the author,greenspace facilities should be designed in such a way that _______.

  A. more obligatory activities might take on a recreation aspect.

  B. more and more people might have access to them

  C. an increasing number of recreative activities might be developed

  D. recreative activities might be brought into our homes

  25.The main idea of the passage is that _______.

  A. better use of greenspace facilities should be made so as to improve the quality of our life

  B. attention must be directed to the improvement of recreative possibilities

  C. the urban environment is providing more recreation activities than it did many years ago

  D. priority must be given to the development of obligatory activities

  (2)

  The actual work of cleaning and caring for the guest room is performed by the room attendants.Their duties include recognizing the guests,introducing room facilities and service,making or changing beds,dusting furniture,sweeping or cleaning floors and carpets,washing bathrooms,replacing towels and washing clothes,making up room and doing turn-down service.They should also supply any personal service to satisfy the guests‘ reasonable demands,such as wake-up service,room service,laundry service,shoeshine service and baby-sitting service.Whenever and wherever possible,the staff should offer to do extra things for the guests.In addition,they are expected to check up rooms and report any signs of damage or wear and tear that may make repairs and maintenance necessary.Finally,to be competent hotel staffs,they should be capable of handling with unexpected emergency and try to minimize the damage or negative influence.

  Room attendants have an intimate contact with the guests.A guest may ask the attendants to make up his room at a certain time,or he may indicate he does not want to be disturbed at all,or he would like to have meals in his room.Almost all hotels provide signs that the guest can hang on the doorknob in either of these cases.In addition,guests frequently ask room attendant for items that are supplied by the housekeeping department,such as irons,transformers,special pillows,extra hangers,cribs for infants and hair dryers.In some hotels,the room attendants pick up and deliver clothing for the laundry and valet service.

  Heavier chores are performed by men who are usually called housemen.Their work involves window-washing,shampooing carpets,polishing metals,removing and cleaning draperies,cleaning the public areas of the hotels,and many other tasks that might be beyond the physical capacities of women.The housemen also run errands for the housekeeping department,such as providing guests with extra things on request.

  26.heavy chores are performed by _______.

  A. housekeepers B. housemen

  C. room attendants D. assistants 27.The word “intimate” in the first line of the second paragraph means _______.

  A. close and familiar B. clear

  C. internal D. interesting

  28.The word “crib” in the phrase “cribs for infants” means _______.

  A. copy B. bone

  C. foods D. a bed for new baby

  29.From this passage we can know that _______.

  A. room attendants work very hard .B. room attendants are very kind

  C. room attendants are the busiest D. room attendants‘ work are very important

  30.Housemen do the following except _______.

  A. washing window

  B. serving foods

  C. running errands for the housekeeping department

  D. cleaning draperies

  Ⅲ。Fill in the blanks with the proper phrases given below.Make some changes if necessary:(10%)

  be involved in come into service add to be identical to attribute to

  appropriate for consist of cut down give rise to submit to

  31.I have little to _______ what people already know.

  32.I _______ a research project at present.

  33.He _______ his success _______ hard work.

  34.These bad conditions _______ declined tourism in the area recently.

  35.That area‘s future weather pattern might _______ long,dry periods.

  36.The large jet airliner _______ last year.

  37.The law in that country requires that a wife _______ herself _______ her husband.

  38.You must _______ the expenditures to what is essential.

  39.John liked Bob‘s car so much that he bought a car which _______ Bob’s.

  40.The joke is not _______ such a formal occasion.

  Ⅳ。Cloze test:(10%)

  Directions:Fill in the blanks with proper words or phrases.

  Increased leisure time,especially with 41 incomes in the developed countries,has led to growing 42 for tourism both at home and 43 and the expansion and improvement in 44 facilities.Four weeks‘ paid 45 a year had become almost universal in these countries 46 the late 1965s despite the 47 recession.More people can travel further and stay 48 ,or take two major holidays,often overseas,thus creating 49 in the nature and venues of international 50 .This applies also to 51 tourism but the greatest growth here has been in long 52 or a few days spent in short 53 from work activities.These short breaks are taken in 54 to the main international holiday.For the lower 55 groups,the improvement in domestic facilities has 56 more people to take short-break holiday 57 previously they may only have been 58 to take their annual holidays at 59 and just have one-or two-day excursions to obtain a much needed change from 60 circumstances.

  Ⅴ。Phrase translation:(20%)

  Part one:Translation the following phrases into English:

  61.天然公园 62.包价旅游

  63.特别服务项目 64.珍稀植物和动物

  65.单位成本 66.净逆差

  67.无形收入 68.技术密集型产业

  69.流失资金 70.视觉污染

  Part Two:Translae the follwing phrases into Chinese:

  71.foreign exchange receipts 72.airline oligopolies

  73.tourist operator 74.dominant paradigm

  75.load factors 76.VAT

  77.invisibles 78.instant culture

  79.cottage industries 80.deep-seated traditions

  Ⅵ。Translate the following passages into Chinese(20%)

  (1)

  Increases in net discretionary incomes,especially of the younger age groups,and improved educational standards increased interest in foreign lands and cultures.So the demand for tourism increased.The occupation of the head of the household,resultant promotion and the increase in the number of wives going to work also affected the growth in demand.For example a person made a company director would strive to take family,or at least the spouse,on a winter holiday.They become a two-holiday-a-year family.A winter holiday in the Caribbean or Far East became a status symbol.A wife‘s net earnings increased the family income and its ability to buy more or better holidays.On the other hand,the life cycle of the family can have negative effects on demand.

  (2)

  As China‘s economy shifts to a more market system,the domestic travel industry will face increasing challenges in a more highly competitive environment.This will require domestic travel services to constantly study their market conditions,design travel products according to the needs and wants of tourists,and sell their travel products effectively to potential markets.A successful domestic tourism industry in China relies on two levels of coordination and operation.National and provincial governments need to monitor regional trends in domestic travel patterns and develop measures for guiding domestic travel growth.At the individual business level,domestic travel services need to implement systematic management practices and operations.China can only develop a successful domestic tourism industry if there is a well-coordinated effort between the government and the private travel industry.

  浙江省2002年1月高等教育自学考试

  旅游英语选读试题参考答案

  课程代码:00837

  Ⅰ。Multiple Choice:(20%)

  1.A 2.B 3.B 4.A 5.D

  6.C 7.C 8.A 9.C 10.C

  11.C 12.C 13.C 14.A 15.C

  16.B 17.A 18.C 19.C 20.C

  Ⅱ。Reading Comprehension:(20%)

  21.D 22.B 23.C 24.A 25.A

  26.B 27.A 28.D 29.D 30.B

  Ⅲ。Fill in the blanks with the proper phrases given below.Make some changes if necessary:(10%)

  31. add to 32. am involved in

  33. attributes;to 34. have given rise to

  35. consist of 36. came into service

  37. submits……to 38. cut down

  39. is identical to 40. appropriate for

  Ⅳ。Cloze test:(10%)

  41. improved 42. demand

  43. abroad 44. associate

  45. holiday 46. since

  47. economic 48. longer

  49. changes 50. tourism

  51. domestic 52. weekends

  53. break 54. addition

  55. income 56. allowed

  57. when 58. able

  59. home 60. normal

  Ⅴ。Phrase translation:(20%)

  61. Wilderness park 62. Package tours

  63. Tailor-made services 64. Rare flora and fauna

  65. unit cost 66. a net deficit

  67. invisible receipt 68. Technology-intensive industry

  69. a leakage 70. visual pollution

  71.外汇收入 72.航线的寡头垄断

  73.旅游经营商 74.主要形式

  75.(飞机)载客率,机座占有率 76.增值税

  77.各阶层(无形商品/看不见的人或物) 78.文化快餐

  79.客房部(家庭手工业) 80.根深蒂固的传统

  Ⅵ。Translate the following passages into Chinese(20%)

  (1) 人们手中的可以随意支配的净收入增加了,尤其是年青人手中;教育水平的提高增加了人们对外国及其文化的兴趣,所以,旅游的需求也提高了。家庭户主的职业、 工作的升迁,更多的妻子参加工作等也提高了旅游的需求。例如,一个做了公司总经理的人会设法带上全家,或者至少是配偶去度冬季假日。他们变成了一年度两次 假期的家庭。冬季在加勒比海和远东度假成了身份的象征。妻子的净收入增加了家庭的总收入,使家庭更有能力去度更多、更好的假期。另一方面,家庭周期的作用 也会带来副作用。

  (2)随着中国经济更趋向市场化,国内的旅游业将在竞争更激烈的环境中遇到更大的挑战。因此,这就要求国内各旅游社不断研究它们 的市场条件,根据游客的需求设计旅游产品,并将旅游产品有效地销往潜在市场。中国国内旅游业的成功取决于两个层次的协调和运作。国家和各级省政府需要宏观 控制国内旅游格局的地区发展趋势,并制定指引国内旅游发展的政策。在地方旅游业层次,国内的各旅行社要执行系统的管理条例和业务年检。只有在政府和各个旅 行社之间达到一种协调,中国的国内旅游业才能成功。

 

本文转载链接:2002年1月浙江省高等教育自学考试旅游英语选读试题

分享到:
  • 站内搜索
  • 课程搜索
  • 试题搜索

热门搜索:教材 报名 查分 免考 考试计划