您的位置:自考365 > 复习指导 > 笔记串讲 > 文学 > 2001年4月份全国高等教育自学考试英语语法试题及答案(英语本科专业)

2001年4月份全国高等教育自学考试英语语法试题及答案(英语本科专业)

2005-06-10 00:00   【 】【我要纠错

  I、单项选择题(本大题共20小题,每题1分,共20分)

  Choose the best answer from the choices given:

  1. In the end , he __________. [ ]

  a. got invited

  b. gets invited

  c. was invited

  d. was to be invited

  2. He wore dark glasses to avoid __________. [ ]

  a. having been spotted

  b. to be spotted

  c. spotted

  d. being spotted

  3. A new theory __________ before it can be put into practice. [ ]

  a. must be tested

  b. be tested

  c. can be tested

  d. to be tested

  4. Sooner than __________ for others, she started her own business. [ ]

  a. working

  b. worked

  c. to work

  d. work

  5. I can‘t afford as __________ car as this one. [ ]

  a. expensive a

  b. an expensive

  c. a more expensive

  d. a most expensive?

  6. Do what I tell you -__________! [ ]

  a. or else

  b. or so

  c. and that

  d. and do

  7. This is the house __________ windows were broken. [ ]

  a. whose

  b. which

  c. its

  d. of which

  8. A hot shower, a cup of milk, a bag of potato chips, and then a good sleep __________ the luxury that he needed after the examination. [ ]

  a. are

  b. was

  c. were

  d. is?

  9. Every drop of tears, every moan out of pain and every cry for help then __________ like knife cutting deep into his heart. [ ]

  a. was

  b. are

  c. were

  d. is

  10. I expect all the letters __________ promptly. [ ]

  a. being typed

  b. to be typed

  c. having been typed

  d. to have been typed

  11. The information was later admitted __________ from unreliable sources. [ ]

  a. to be obtained

  b. to have been obtained

  c. that it has been obtained

  d. that it was obtained

  12. For a child to give up less mature idea for a more sophisticate one, it requires that the child_____________ psychologically ready for the new idea. [ ]

  a. is

  b. be

  c. were

  d. would be

  13. We still have a lot of problems __________. [ ]

  a. unsolved

  b. unsolving

  c. unsolve

  d. to be unsolved

  14. He regretted __________ her the truth. [ ]

  a. having told

  b. to have told

  c. had told

  d. to tell

  15. Domestic-made TV sets are not __________ imported ones at all. [ ]

  a. more inferior than

  b. inferior to

  c. inferior than

  d. more inferior as

  16. __________ by accident __________ by design, he arrived too late to help us. [ ]

  a. Not only……but also

  b. Neither……nor

  c. Whether……or

  d. Both……and

  17.__________ , he managed to remain among the top 5% of his class. [ ]

  a. To work hard as he did

  b. Working hard as he did

  c. Work hard as he did

  d. Worked hard as he did?

  18. They left the door open __________ to hear the baby. [ ]

  a. so as for me

  b. so that me

  c. in order for me

  d. and for me

  19. New machinery __________ arriving tomorrow. [ ]

  a. will be

  b. is

  c. are

  d. shall be

  20. The family __________ able to come to a unanimous consent that the child must be operated on as quickly as possible. [ ]

  a. were

  b. is

  c. are

  d. was

  II.多项选择题(本大题共5小题,每题2分,共10分)

  Fill in the blanks with one of the items given below:

  21. From __________ time we learned to count, __________ of us knew how old we‘d be in the Year 2000.

  the, a, every, none, all

  22. The Winter Olympics did not prove especially popular among Americans this year. First, the weather was __________ historical disaster from the beginning of the events. __________ snow began falling the very first day.

  a, the, any, some, all

  23. __________ of us decides what to take into the future and what to leave behind. That‘s why__________ arrival of the Year 2000 has become such a personal moment.

  each, every, all, the, a

  24. I __________ coffee, give me some tea.

  will go, have gone, go, through, off, on

  25. Put the food where the cat__________ it.

  Didn‘t come, has come, can’t come, at , around, with

  III.填空题(本大题共20小题,每题1分,共20分)

  Fill in the blanks with an appropriate unit noun:

  26. a __________ of coughing

  27. a __________ of lightning

  28. a __________ of bees

  29. a __________ of advice

  Fill in the blanks with the appropriate form of the verb or verb phrase given:

  30. Jane appears as though she __________(know) the secret.

  31. Two players __________(send) off the field during last Saturday‘s match.

  32. I‘ve forgotten to return the key of the safe. People __________(must look) everywhere for it.

  Fill in the blank with an appropriate coordinator or subordinator:

  33. It was an island __________ name I have forgotten.

  34. He carried his luggage all the way home, __________ was actually unnecessary.

  35. He soon made it clear __________ he had asked for a meeting.

  36. The police arrived, after __________ the situation became calmer.

  Fill in the blank with an appropriate conjunct:

  37. We visited Nimes ad Arles, __________ , two ancient cities.

  38. He has not paid his debts and, __________ , he has no intention of paying.

  39. They‘ll be back in an hour. __________ , we could play chess.

  Fill in the blank with an appropriate pronoun:

  40. The only thing __________ impresses me is her directness.

  41. He is a top student at school, __________ his brother never was.

  Fill in the blank with an appropriate preposition:

  42. I hid my gun __________ the pillow.

  43. I don‘t go __________ men of his type.

  Fill in the blank with an appropriate form of the word given:

  44. Jane is hardly __________(smart) than Mrs. White.

  45. She is the __________(tall) of the two.

  IV.改错题(本大题共8小题,每小题1分,共8分)

  Correct errors in the following sentences:

  46. We must hurry, other wise the meeting will begin when we get there.

  47. I think the students see too many love stories these days to be realistic.

  48. The company has promised a rise to salary for ages, but nothing has happened yet.

  49. He suddenly saw the answer to the problem that has occupied his mind for the last two years.

  50. Please do not smoke until after the plane takes off.

  51. As she is tired of working as a secretary, she thinks of finding another job.

  52. Francis Bacon wrote that reading made a full man.

  53. Go and get some fresh air! You were sitting here all morning.

  V.改写句子(本大题共14小题,每题2分,共28分)

  Rewrite the following sentences as required:

  54.Turning the following imperatives into the tag question form:

  Don‘t let the children stay up too late on weekends.

  55. Turning the following imperatives into the tag question form:

  Let‘s do it together.

  56. Turning the following statement into a YES-NO question:

  I have already finished the assignment the teacher gave us last week.

  57. Turning the singular nouns or noun phrases into plural forms wherever possible with other necessary changes:

  A traffic accident often occurs at a crossroads.

  58. Using subjunctive mood:

  A neighbour acted quickly and thus stopped the fire from spreading to the other floors.

  59. Using a non-finite verb:

  I don‘t think she would admit that she had sold the house .

  60. Combining sentences using comparative degree (more……than……):

  Susan is intelligent. Mary is not that intelligent.

  61. Combining the sentences into one that contains a relative clause:

  You sent my son an English-Chinese dictionary. Thank you very much.

  62. Combining the sentences into one that contains a relative clause:

  Twenty horses were put into the corral. They were to be trained for riding.

  63. Rewrite the following sentence using a disjunct:

  It is natural that as a beginner he isn‘t a good driver yet.

  64. Rewrite the following sentence as required: (Using “either you or I ” as the subject)

  We were responsible for the mistake.

  65. Rewrite the following sentence using whatever cohesive device is appropriate:

  If you travel often, keep a collection of necessities pre-packed. Keeping a collection of necessities pre-packed will give you time to pare the nonessentials.

  66. Rewrite the following sentence using whatever cohesive device is appropriate:

  My wife and I are going to dine out this evening. In fact, we dine out every weekend.

  67. Rewrite the following sentences beginning each with anticipatory “it”:

  a. This question is very easy to answer.

  b. You seem to have taken a dislike to him

  VI.名词解释(本大题共2小题,每小题2分,共4分)

  Define the following terms with examples:

  68. WH-question

  69. non-finite verbs

  VII.简答题(本大题共5小题,每小题2分,共10分)

  70. How is aspect related to time?

  71. What are inherent adjectives?

  72. What is the difference between reference and substitution?

  73. Identify (a) the subject, and (b) the theme, of each of the sentences below. Say whether the theme occurs as S (subject), Cs (subject complement), Od (direct object), Co (object complement), Cp (prepositional complement), P (predication) or V (verb)

  a. My husband will carry your suitcase.

  b. Not one girl in ten can a young man trust these days.

  74.Answer the question below by using (a) the information given in brackets, and (b) the passive voice as a means of achieving end-focus.

  Who invented the telephone? (Graham Bell, in 1876)

  英语语法试题参考答案

  I. 单项选择题(每小题1分,共20分)

  1、a

  2、d

  3、a

  4、d

  5、a

  6、a

  7、a

  8、c

  9、a

  10、b

  11、b

  12、b

  13、a

  14、A

  15、b

  16、c

  17、b

  18、c

  19、b

  20、a

  II. 多项选择填空题(每小题2分,共10分,)

  21. the , all (共2分,一格1分)

  22. a, Some (共2分,一格1分)

  23. Each, the (共2分,一格1分)

  24. have gone off (共2分,一格1分)

  25. Can‘t come at (共2分,一格1分)

  III. 填空题(每题1分,共20分)

  26. fit

  27. flash

  28. swarm?

  29. piece?

  30. had known

  31. were sent

  32. must have been looking

  33. whose

  34. which

  35. why

  36. which

  37. that is

  38. worse still

  39. Meanwhile

  40. that (用 which应看作错误)

  41. which (用 who应看作错误)

  42. under

  43. for

  44. smarter

  45. taller

  IV. 改错题(每小题1分,共8分)

  Correct errors in the following sentences:

  46. We must hurry, otherwise the meeting will have begun when we get there.

  47. I think the students are seeing too many love stories these days to be realistic.

  47. The company has been promising a rise to salary for ages, but nothing has happened yet.

  49. He suddenly saw the answer to the problems that had occupied his mind for the last two years.

  50. Please do not smoke until after the plane has taken off.

  51. As she is tired of working as a secretary, she is thinking of finding another job.

  52. Francis Bacon wrote that reading makes a full man.

  53. Go and get some fresh air! You have been sitting here all morning.

  V. 改写句子(每题2分,共28分)

  54. Don‘t let the children stay up too late on weekends, will you?

  55. Let‘s do it together, shall we?

  56. Have you finished the assignment the teacher gave us last week yet?

  57. Traffic accidents often occur at crossroads.

  58. If it had not been for the quick action of a neighbour, the fire would have spread to the other floors.

  59. I don‘t think she would admit selling the house .

  60. Susan is more intelligent than Mary.

  61. Thank you very much for the English-Chinese dictionary you sent my son.

  62. Twenty horses that were to be trained for riding were put into the corral.?

  63. Naturally, as a beginner, he isn‘t a good driver yet.

  64. (Either you or I was) responsible for the mistake.

  65. (……That will give you time to pare the nonessentials.)?

  66. (…… In fact, we do it/so every weekend.)

  67. a. It is very easy to answer……

  b. It seems that you have taken……

  VI. 名词解释(每题2分,共4分)

  68. A WH-question is a question that normally begins with a WH-word, eg. What did you do last night?

  69. The non-finite verbs are verbs that are not marked for tense or for subject-verb concord.

  VII. 简答题(每小题2分,共10分)

  70. Aspect reflects the way in which the verb action is regarded or experienced with respect to time.

  71. Generally speaking, adjectives denoting inherent qualities characterize the referent of the noun. e.g. A big house refers to a house whose size is big.

  72. The difference between reference and substitution is that reference is a relation between meanings, whereas substitution is a relation between linguistic items, such as words, phrases or clauses. The reference item and its referent (i.e. what is referred to) are assumed to be semantically equivalent (i.e. of the same thing; e.g. Jack hates himself.) while substitution is a relation in wording rather than in meaning, which constitutes the cohesive relation between a substitute and the item it replaces (e.g. Jack bought a big house but Jane rented a smaller one.)。

  73. a. both (a) and (b) are “my husband” which occurs as S.

  b. (a): a young man; (b): not one girl in ten which occurs as Od.

  74. Telephone was invented by Graham Bell in 1876.(此题答对得2分。)

 

本文转载链接:2001年4月份全国高等教育自学考试英语语法试题及答案(英语本科专业)

分享到:
  • 站内搜索
  • 课程搜索
  • 试题搜索

热门搜索:教材 报名 查分 免考 考试计划