您的位置:自考365 > 复习指导 > 笔记串讲 > 公共课 > 英语(一) > 2002年1月浙江省高等教育自学考试英语(一)试题

2002年1月浙江省高等教育自学考试英语(一)试题

2005-06-10 00:00   【 】【我要纠错

  课程代码:00012

  将全部答案写在答题纸的相应位置上,否则不记分。考试时间150分钟。

  Ⅰ。Vocabulary and Structure (10points, 1 point for each)

  从下列各句四个选项中选出一个最佳答案,并写在答题纸相应的位置上。

  1.The percentage of income tax _____ from person to person.It depends on one‘s salary.

  A.differs B.turns C.changes D.varies

  2.Memory _____ the ability to remember past events and experience.

  A.focuses on B.relates to C.associates with D.refers to

  3.No one has been able to prove that fish is _____ for the brain than many other kinds of food.

  A.any best B.any better C.as good D.so good

  4.By the time we got to the cinema,the film _____.

  A.has already begun B.had already begun

  C.is going to begin D.is just beginning

  5.Traditionally,the father earned money for the family while the mother __the house and the children.

  A.cared of B.took care for C.cared for D.took care

  6.There are two classes of words which ,_____ together, make up the whole vocabulary.

  A.are taken B.to take C.taken D.taking

  7.The solutions to real problems can not be seen _____.

  A.at beginning B.previously

  C.before D.in advance

  8.They came up with 1,500 old, unwanted items — all sorts of things they wanted to_____.

  A.get the rid of B.get rid of

  C.get the rid to D.get rid to

  9._____ the water, a plant takes up such parts of the soil as are dissolved in the water.

  A.Beside B.Besides C.In addition D.Except

  10.There is great pleasure in watching wildlife in natural environments,and tourism can _____ the income of countries.

  A.in addition B.be added at C.add to D.addition to

  Ⅱ。Mistake Recognition (10 points,1 point for each)

  下面的句子中每个句子都有四处划有横线并标以A、B、C、D,其中有一处是错误的。指出你认为错误之处,并把答案写在答题纸相应的位置上。

  11.Thinking of the coming summer holidays, the boys were so excited to fall asleep.

  A B C D

  12.In order to transmit an event, television signals are first changed into radio

  A B

  waves, that are then sent from a station on earth.

  C D

  13.No bird nor fish nor other animal could ever have lived on this earth if the plants

  A B

  did not come first and fitted it for the dwelling place of a higher order of being.

  C D

  14.A scientific truth offers an explanation that is acceptable only on the light of

  A B C

  what is known at a particular time. D

  15.Some people spend their weekends to go from sale to sale,hoping to run across a

  A B C D

  real treasure.

  16.I hate those cellular-phone users whose boring conversations are just so dang erous

  A B C

  to our mental health as smoke is to our lungs.

  D

  17.Evidence has been increasing that children‘s exposure to violence on television

  A B

  has longlasting affect on their behavior.

  C D

  18.The number of television time allocated each week to violent programs increased

  A B C

  significantly.

  D

  19.I shall return on Thursday morning until something unexpected happens.

  A B C D

  20.No sooner he had put down the receiver than the telephone rang again.

  A B C D

  Ⅲ。Reading Comprehension (20 points, 2 points for each)

  从下列每篇短文的问题后所给的四个选项中选出一个最佳答案,并写在答题纸相应的位置上。

  Passage One

  Questions 21 to 23 are based on the following passage.

  If you are like most people,your intelligence varies from season to season.You are probably a lot sharper in the spring than you are at any other time of the year.A noted scientist,Ellsworth Huntington(1876-1947),concluded from other men‘s work and his own among peoples in different climates that climate and temperature have a definite effect on your mental abilities.

  He found that cool weather is much more favourable for creative thinking than is summer heat.This does not mean that all people are less intelligent in the summer than they are during the rest of the year.It does mean,however,that the mental abilities of large numbers of people tend to be lowest in the summer.

  Spring appears to be the best period of the year for thinking.One reason may be that in the spring man‘s mental abilities are affected by the same factors that bring about great changes in all nature.

  Fall is the next-best season,then winter.As for summer,it seems to be good time to take a long vacation from thinking!

  21.Huntington decided that climate and temperature have _____.

  A.a great effect on everybody‘s intelligence

  B.no effect on most people‘s intelligence

  C.certain effect on most people‘s intelligence

  D.a little effect on few people‘s intelligence

  22.One possible reason why spring is the best season for thinking is that____.

  A.all nature,including man, is growing then

  B.it lasts longer than the other seasons

  C.it has longer daytime than winter

  D.it is the most comfortable season

  23.According to the passage, the time when people‘s intelligence drops to its lowest point is _____.

  A.spring B.summer C.autumn D.winter

  Passage Two

  Questions 24 to 26 are based on the following passage.

  The faces of elderly,happily-married people sometimes resemble each other.Dr.Aiken studied a number of couples who had been married for at least twenty-fiveyears.Each couple provided four photographs-one photo of each partner at the time of their marriage and another photo of each partner twenty-five or more years later.All background was cut from the photos to remove any clues.The photos were then displayed in groups:a random grouping of the persons at the time of their marriage and another random grouping of the same persons who took photographs later.Some judges were asked to pick out the partners.They failed totally with the first group.Their judgements were no better than chance.But with the photos taken twenty-five or more years after the marriage,the judges were quite successful at deciding who was married to whom.They were particularly successful with the most happily-married couples.

  Dr.Aiken believes there are several reasons why couples grow alike.One reason has something to do with imitation.One person tends to copy or do the same as someone else without knowing it.He says human begins imitate the expressions of the faces of their loved ones.Another possible reason,he says,is the common experience of the couples.There is a tendency for people who have the same life experience to change their faces in similar ways.For example,if a couple suffered from a lot of sad experiences,their faces are likely to change in a similar way.

  24.The main purpose of the passage is to _____.

  A.tell how couples like each other

  B.show the life experience of husband and wife

  C.explain why couples grow alike

  D.describe the study on a number of married people

  25.The judges failed to _____.

  A.tell couples by looking at their photos taken when they got married

  B.distinguish happily-married couples from sadly-married couples

  C.discvoer the difference of each partner

  D.understand Dr.Aiken‘s study

  26.From the passage we can draw a conclusion that _____.

  A.happily-married couples are often richer than other couples

  B.couples who look alike can live logner

  C.the influence between couples can be quite strong

  D.all couples have been proved to grow alike

  Passage Three

  Questions 27 to 30 are based on the following passage.

  The British people are great readers of newspapers.There are few homes to which one newspaper is not delivered every morning.Many households have two,or even three,newspapers every day.One newspaper may be delivered at the house,a member of the family may buy one at the station bookstall to read in the train as he goes to town,and someone else in the family may buy an evening newspaper later in the day.

  Daily papers are those that are published daily from Monday to Saturday.There are the morning papers and the evening papers.The morning papers are on sale in the morning.The evening papers begin to appear during the morning,and new editions appear every two or three hours until the final edition comes out in the evening.

  The London newspaper that is best known outside Great Britain in probably The Times.It began in 1785,and has a high reputation for reliable news and serious comment on the news.It calls itself an independent paper,which means that it does not give its support to a particular political party.Its leading articles give the opinions of its editorial staff,not those of the owners of the paper.

  The Daily Express and the Daily Mail are also independent,though they are usually more sympathetic to Conservative than to socialist policies.The Daily Telegraph, also a serious paper with a high reputation,is not independent.It supports the Conservative Party.

  Two popular papers are Daily Mirror and the Daily Sketch.These have many pages of photographs and numerous strip cartoons(漫画)。Their makeup is more exciting than that of the serious papers.The news that appears in their pages is not always the most important news:it is the news that is most interesting to the man in the street.

  27.Which of the following statements is true

  A.Important people in Briitan read newspapers.

  B.Readers of newspapers in Britain are great people.

  C.A large number of British people read a lot of newspapers.

  D.British people read great newspapers.

  28.The Times supports _____.

  A.the Conservative Party B.the Liberal Party

  C.the Labour Party D.no political parties

  29.Which is not a serious paper

  A.The Times B.Daily Mail

  C.Daily Telegraph D.Daily Mirror

  30.In the last line of the article,“the man in the street” means ___.

  A.the man working on the street B.the man walking on the street

  C.the man wandering on the street D.the ordinary man

  Ⅳ。Cloze Test(10 points, 1 point for each)

  下列短文中有十个空白,每个空白有四个选项。根据上下文要求选出最佳答案,并写在答题纸相应的位置上。

  A headache is one of man‘s most common enemies.Most people get headaches from time _31_time.Probably more than 90 per cent of all headaches are _32_ by worry or tension.Modern living _33_ tensions for everybody,at work,at school and _34_home.Then,what can we do about tension and worry in our life _35_,find out what is causing the tension.It may be caused by feelings or emotions.Do you _36 too much over what people think of you,over your clothes, or about 37_ you did Second,find a way of reducing _38_.Gardening,walking,running,swimming or any activity suitable for your age will help 39 tension.Then,look at our way of life.Ask yourself,where am I going And why  Learn the secret of relaxation.Lie down in a dark quiet room and relax _40_ much as possible by taking several slow breaths.Let all your muscles relax.

  31. A.at B.to C.with D.till

  32. A.encouraged B.resulted C.caused D.done

  33. A.produces B.releases C.contains D.owns

  34. A.from B.in C.by D.at

  35. A.Thus B.However C.First D.Besides

  36. A.consider B.worry C.like D.imagine

  37. A.what B.how C.when D.where

  38. A.headaches B.activity C.tension D.function

  39. A.increase B.control C.promote D.reduce

  40. A.so B.as C.for D.like

  Ⅴ。Word Spelling (10 points,1 point for two words)

  将下列汉语单词译成英语并写在答题纸上。作为提示,每个词的词类和第一个字母以及用短线表示的其余字母数已给出。

  41.不完整的 a.

  42.山 n.

  43.联合;协会 n.

  44.立即 a.

  45.娱乐 n.

  46.绝对的 a.

  47.态度 n.

  48.不幸的 a.

  49.多数;大半 n.

  50.强调 v.

  51.陪伴;伴随 v.

  52.证据 n.

  53.精确的 a.

  54.个人(的) n./a.

  55.平行的 a.

  56.技术的 a.

  57.资源 n.

  58.特有的;典型的 a.

  59.教育 v.

  60.建立;确立 v.

  Ⅵ。Word Form(10 points,1 point for each)

  将括号中的各词变为适当形式并写在答题纸相应的位置上。

  61.Newspapers generally reach an audience only in a ___(limit)area.

  62.Such programmes could teach the local people how to select trees worth exporting and to cut only those trees down while ___(leave) the rest.

  63.Actually the moon is one of the ___(small),and only looks big because it is so near to us.

  64.Man-eating may ___(start) because people were eager to become as strong and brave as their enemies.

  65.In the traditional family,the children ___(take) care of by the mother because she did not work outside the home.

  66.___(Rise) living costs are considered as a reason both for holding garage sales and for attending them.

  67.It ___(widely believe) that every word has a correct meaning and that dictionaries and grammars are the supreme authority in matters of meaning and usage.

  68.I‘ll have her ___(work) for your company.

  69.The number of violent acts on television in the past years ___(increase) from about 19 to 27 per hour,so parents should initiate a pattern f restricted television watching.

  70.Be quick,or the train ___(leave) by the time when we get to the station.

  Ⅶ。Translation from Chinese into English (15 points, 3 points for each)

  将下列各句译成英语并写在答题纸相应的位置上。

  71.众所周知,钻石是自然界所发现的最坚硬的物质。

  72.我们已经根据委员会的决定制定了一个详细的计划。

  73.他们没有意识到,不懂礼貌的人迟早要为此付出代价。

  74.毫无疑问,技术进步使人们能生活得更舒适愉快。

  75.汤姆在中国生活了多年,已习惯于吃中国食物。

  Ⅷ。Translation from English into Chinese (15 points)

  将下列短文译成汉语并写在答题纸相应的位置上。

  In America, every student in his or her second year of high school is required to take a class in driver‘s education.However,unlike other courses,it is not given during the regular school year.Instead it is a summer course.The course is divided up into two parts;1)class time for learning laws and regulations and 2)driving time to practice driving.After the student has passed the driver’s education course and reached the appropriate age to drive,he or she can go to an appointed state office to take their driver‘s test,which consists of an eye examination,a written test,and a road test.The person must pass all three tests in order to get a driver’s license.

  浙江省2002年1月高等教育自学考试

  英语(一)试题参考答案

  课程代码:00012

  Ⅰ。Vocabulary and Structure (10 points, 1 point for each)

  1.D 2.D 3.B 4.B 5.C

  6.C 7.D 8.B 9.B 10.C

  Ⅱ。Mistake Recognition (10 points, 1 point for each)

  11.C 12.C 13.C 14.C 15.A

  16.C 17.C 18.A 19.B 20.A

  Ⅲ。Reading Comprehension (20 points, 2 points for each)

  21.C 22.A 23.B 24.C 25.A

  26.C 27.C 28.D 29.D 30.D

  Ⅳ。Cloze Test (10 points, 1 point for each)

  31.B 32.C 33.A 34.D 35.C

  36.B 37.A 38.C 39.D 40.B

  Ⅴ。Word Spelling (10 points, 1 point for two words)

  41.incomplete 42.mountain 43.association 44.immediately 45.entertainment

  46.absolute 47.attitude 48.unfortunate 49.majority 50.emphasiz(s)e

  51.accompany 52.evidence 53.accurate 54.individual 55.parallel

  56.technical 57.resource 58.characteristic 59.educate 60.establish

  Ⅵ。Word Form (10 points, 1 point for each)

  61.limited 62.leaving 63.smallest 64.have started 65.were taken

  66.Rising 67.is widely believed 68.work 69.has increased

  70.will have left

  Ⅶ。Translation from Chinese into English ( 15 pionts,3 points for each)

  71.It is well known that diamonds are the hardest substance found in nature.

  72.We have made a detailed plan according to the committee‘s decision.

  73.They are not aware that the rude people will pay the price sooner or later.

  74.There is no doubt that technological advance enables people to live more comfortably and happily.

  75.Tom has lived in China for years and become used to eating Chinese food.

  Ⅷ。Translation from English into Chinese (15 points)

  在美国,每个学生在高二必须上驾驶教育课。但这门课与其它课不一样,它不是在常规的学年期间上的,而是一门暑期课程。这门课分成两部分:1)课堂部分,学 习有关法律法规2)驾驶部分,练习驾驶。学生在通过驾驶教育课并达到适合的驾驶年龄后,可以到指定的州办公室去参加驾驶考试。该考试由三部分组成:视力检 查,书面考试,及路面考试。应试者必须通过所有三门考试才能取得驾驶执照。

 

本文转载链接:2002年1月浙江省高等教育自学考试英语(一)试题

分享到:
  • 站内搜索
  • 课程搜索
  • 试题搜索

热门搜索:教材 报名 查分 免考 考试计划