您的位置:自考365 > 复习指导 > 历年试题 > 2002年4月全国高等教育自学考试外贸函电试题

2002年4月全国高等教育自学考试外贸函电试题

2005-06-10 00:00   【 】【我要纠错
    课程代码:00094
  
  一、单项选择题(本大题共20小题,每小题1分,共20分)在每小题列出的四个选项中只有一个选项是符合题目要求的,请将正确选项前的字母填在题后的括号内。
  
  1.Fifty cases of Green Tea you sent us were found to be badly damaged. This was apparently attributable to _____ packing.( )
  
  A.inferior B.superior
  
  C.faulty D.mistake
  
  2.We trust you will do your best to have this matter _____ right away.( )
  
  A.settle B.to settle
  
  C.settling D.settled
  
  3.By joint efforts we can _____ both friendship and business.( )
  
  A.increase B.promote
  
  C.expand D.extend
  
  4.We _____ you for the special offer you send us.( )
  
  A.thank B.appreciate
  
  C.be grateful D. beindebted
  
  5.We are looking forward to _____ your L/C for Order No 123.( )
  
  A.receive B.receiveing
  
  C.be received D.be receiving
  
  6.This is our best price, _____ which we have concluded many orders with other buyers in your city.( )
  
  A.on B.for
  
  C.by D.at
  
  7.As it involves only a small _____, we hope you will have no difficulty on promotion.( )
  
  A.quality B.figure
  
  C.quantity D.number
  
  8.Our payment terms are _____, irrevocable letter of credit for the full invoice value.( )
  
  A.confirmed B.combined
  
  C.committed D.completed
  
  9.Since the premium varies with the scope of _____ extra premium is for buyer‘s account, should additional risks be covered ( )
  
  A.assurance B.insurance
  
  C.business D.enterprises
  
  10.Please see to it that the goods we ordered are shipped as soon as the covering letter of credit _____ you.( )
  
  A.gets B.comes
  
  C.arrives D.reaches
  
  11.We shall advise you by cable as soon as the goods _____.( )
  
  A.will ship B.will be shipped
  
  C.ship D.are shipped
  
  12.According to the shipping _____ it will be impossible for us to ship the goods in October.( )
  
  A.schedule B.timetable
  
  C.plan D.scheme
  
  13.This offer is firm, subject to your immediate reply _____ should reach us not later than the end of this month.( )
  
  A.it B.they
  
  C.what D.which
  
  14.We cannot entertain your suggestion _____ it does not seem workable.( )
  
  A.because B.for
  
  C.so D.therefore
  
  15._____ your information, we have received a crowd of enquiries from buyers in other directions.( )
  
  A.On B.For
  
  C.By D.At
  
  16.We enclosed our Purchase Confirmation No. 4848 _____ duplicate.( )
  
  A.in B.for
  
  C.with D.through
  
  17.We cannot _____ present entertain any fresh orders for Younger Brand Men's Shirts.( )
  
  A.of B.at
  
  C.to D.for
  
  18._____ you like other items, kindly let us know and we shall be only too pleased to make you offers direct.( )
  
  A.In case B.In the case
  
  C.In this case D.In that case
  
  19.Generally we cover insurance _____ definite instructions from our clients.( )
  
  A.in absence of B.in the absence of
  
  C.in no absence of D.in all absence of
  
  20.We lodge a claim _____ you _____the short——weight.( )
  
  A.with…with B.for…for
  
  C.with…for D.for…with
  
  二、填空题(每空1分,共25分)
  
  1.can you offer us machine tools _____ the following specification
  
  2.To trade _____ the people of all countries _____ the basis of equality and mutual benefit is our established policy.
  
  3.Please make sure that the stipulations in the L/C are _____ exact accordance _____ the terms of the Sales Contract.
  
  4.We shall certainly contact you, as soon as we are _____ a position to entertain new business in your district.
  
  5.We note from your letter of September 10th that you are interested _____ walnut meat.
  
  6.Owing _____ unusual shortage of stock, this offer is made, subject to the goods being unsold.
  
  7.There is always a ready market _____ Sewing Machines, provided they are _____ good quality and competitive in price.
  
  8.We shall cancel the contract if you fail to open the relative L/C _____ the end of this year.
  
  9.We shall open an L/C _____ you favor _____ Barclay's Bank here _____ the extent of 15000.
  
  10.It is necessary _____ you to comply with our shipping instructions.
  
  11.We refer _____ you letter of May 2.
  
  12.It is our sincere hope that you will direct your efforts _____ the promotion of this new product in your market _____ our mutual benefit.
  
  13.We shall be glad to receive you offer _____ walnut meat, shipment, _____ September/October _____ transshipment at Hongkong.
  
  14.We prefer Chinese bicycles _____ Japanese bicycles _____ their fine quality.
  
  15.Will you send us _____ return mail pamphlets and price list _____ your exports
  
  三、英汉翻译(本大题共10小题,每小题2分,共20分)
  
  1.We would like to inform you that at present we can supply you with various kinds of men's leather shoes.
  
  2.As we said previously, it is only in view of our long friendly relations that we extend you this accommodation.
  
  3.If you make us an offer at competitive prices we can sell a large quantity of chemical product in our district.
  
  4. We advised you in our letter of Dec.1, that we would like to place a trial order with you for 50 pieces Flying Pigeon Bicycles.
  
  5.After reinspection at the port of destination, the quality of the goods shipped ex S.S.“Red Star”under Contract No. CT7543 was found not in compliance with the contract stipulations.
  
  6.We wish to call your attention to the validity of the L/C, since there is no possibility of L/C extension.
  
  7.We send you a brochure on the various kinds of bicycle now available for export.
  
  8.Please advise us whether you iron nail packed in plywood kegs of 60kgs,net and whether you can ship our order from stock.
  
  9.Since the premium varies with the scope of insurance, extra premium is for buyer's account, should additional risks be covered.
  
  10.We shall be glad to ship the goods by a direct steamer to Vancouver within 30 days after receipt of you L/C.
  
  四、汉英翻译(本大题5小题,每小题3分,共15分)
  
  1.鉴于这一事实,我们已将包装改为小木箱。
  
  2.希望早日报给我们车床的实盘,最好电开。
  
  3.因无直达班轮,请允许转船。
  
  4.很遗憾,我们不能接受这一索赔,因为你们的保险没有包括“破碎险”。
  
  5.如果你方不接受我们的建议,我们想提交仲裁解决。
  
  五、撰写英文书信(本大题20分)
  
  XXX先生:
  
  事由:158号信用证
  
  你方第121号定单,8公吨核桃仁,金额计2,500美元标题项下的信用证收到。
  
  你方信用证金额似嫌不足。你方定单正确的成本加保险费运费的总值应是2,960美元,相差460美元。
  
  鉴于上述情况,请将你方信用证金额增加460美元。一俟接到你方信用证修改通知书,当安排交货不误。
  
  XXX谨上
  
  全国2002年4月高等教育自学考试
  
  外贸函电试题参考答案
  
  课程代码:00094
  
  一、单项选择题(每小题1分,共20分)
  
  1.C 2.D 3.B 4.A 5.B
  
  6.D 7.C 8.A 9.B 10.D
  
  11.D 12.A 13.D 14.A 15.B
  
  16.A 17.B 18.A 19.B 20.C
  
  二、填空题(每空1分,共25分)
  
  1.with
  
  2.with, on
  
  3.in, with
  
  4.in
  
  5.in
  
  6.to
  
  7.for, of
  
  8.by
  
  9.in, with, to
  
  10.for
  
  11.to
  
  12.to, to
  
  13.for, during, for
  
  14.to, for
  
  15.by for
  
  三、英汉翻译(每小题2分,共20分)
  
  1.我们想通知贵公司我们目前可以供应你们各式各样的男式皮鞋。
  
  2.我们以前曾说过,只是鉴于双方的长期友好关系,我们才给你方这一照顾。
  
  3.如你方以竞争性价格报盘,我们能在我方地区大量销售化工产品。
  
  4.我方曾在12月1日信中告知你方,我方愿向你方试订50辆车飞鸽牌自行车。
  
  5.经在目的港的复验,发现“红星”轮装来的第CT7543与合项下货物质量与合同规定不符。
  
  6.此信用证无展延可能,特此提请你方注意该信用证的有效期。
  
  7.兹寄去一份有关我公司目前可供出口的各式自行车的小册子。
  
  8.请告你方铁钉是否以胶合板桶装,每桶净重60公斤,以及是否可供现货。
  
  9.保险费随保险的责任范围不同而异,如投保额外险,额外险费由买方负担。
  
  10.我们将乐意在接到你方信用证后30天内,将货物交由驶往温哥华的直达轮装出。
  
  四、汉英翻译(每小题3分,共15分)
  
  1.In view of the fact, we have changed the packing to small wooden cases.
  
  2.It will be appreciated if you will immediately let us have your firm offer for lathes, preferably by cable.
  
  3.As there is no direct steamer to your port, please allow transshipment.
  
  4.Much to our regret, we cannot accept this claim as you have not covered the risk of breakage.
  
  5.If you don't accept our propositions, we might submit the matter to arbitration.
  
  五、撰写英文书信(本大题共20分)
  
  Dear Mr. XXX;
  
  Re:L/C No. 158
  
  We wish to acknowledge receipt of the captioned Letter of Credit for the amount of USD2,500 covering your Order No. 121 for 8 M/T Walnutmeat.
  
  It appears that the amount in your L/C is insufficient, as the correct total CIF value of your order comes to SUD2,960 instead of USD2,500, the difference being USD460.
  
  In view of the above, please increase the amount of your L/C by USD460. On receipt of your amendment we shall arrange shipment without fail.
  
  Sincerely yours,
  

本文转载链接:2002年4月全国高等教育自学考试外贸函电试题

分享到:
  • 站内搜索
  • 课程搜索
  • 试题搜索

热门搜索:教材 报名 查分 免考 考试计划